Megelevenedik az antik nekropolisz

2024.06.06. 07:04

Múzeumok éjszakája Pécs: összeállt a program!

Idén, 2024 nyarán is több helyszínen kapcsolódhatunk be a Múzeumok Éjszakája programjaiba Pécsen. A város múzeumi és világörökségi helyszínein keresztül vehetünk részt kulturális utazáson június 22-én, szombaton.

Mohay Réka

A városi múzeumok mellett a Jakováli-dzsámi és az ókeresztény sírkamrák is megnyitják kapuikat (pontosabban nyitva maradnak) a nyári éjszakába nyúlóan június 22-én.

Múzeumok éjszakája Pécs 2024: összeállt a program!
Múzeumok éjszakája Pécs 2024: összeállt a program!
Fotó: Löffler Péter

Janus Pannonius Múzeum : egy éjszaka ezer élménnyel
A Janus Pannonius Múzeumban (JPM) az állandó és időszaki kiállítások mellett számos izgalmas program várja a látogatókat. Kiállítások, tárlatvezetések, műhelyfoglalkozások, ókori és török kori ételek kóstolása, csillagles, tűzugrás és még sok más várja az érdeklődőket. 

  • JPM Látogatóközpont: Kvízjátékok, ügyességi játékok és fegyvermásolatok kipróbálása, élő társasjáték és érdekfeszítő étel- és italkóstolók várják a látogatókat.
  • Csontváry Múzeum: Különböző alkotóműhelyek, tárlatvezetések, zenei programok és élő zongora-játék színesíti a Csontváry-kiállítást.
  • Modern Magyar Képtár: Több tárlatvezetés mellett izgalmas beszélgetések és filmvetítések kapcsolódnak a képzőművészethez.
  • Zsolnay Múzeum: A látogatók részt vehetnek egyiptomi kiállítás megnyitóján, előadásokon, ékszerkészítő workshopon és koncerten.
  • Vasarely Múzeum: Kézműves alkotóhely, interaktív beszélgetések és alkotói foglalkozások.
  • Mecseki Bányászati Múzeum: Tárlatvezetések és régészeti kincskeresés.
  • Martyn–Lantos Múzeum: Zenei és alkotóművészeti programok teszik változatossá az estét.
  • Néprajzi Múzeum: Gyermekjátszó, divatbemutató, népi ételkóstoló és tűzugrás várja az érdeklődőket.
  • Természettudományi Múzeum: Éjszakai állatok arcmaszk készítése, barlangászati kalandok, és érdekes előadások szórakoztatják a látogatókat.
  • Szerecsen Patika: Bodor Attila gyógyszerész tárlatvezetései különböző időpontokban várják az érdeklődőket.

A múzeumi belépőjegyekkel az összes résztvevő kiállítóhelye látogatható, de lehetőség van külön jegyek vásárlására egy-egy adott helyszínre, illetve a világörökségi helyszínekre is. Válthatunk továbbá kombinált jegyet, a világörökségi és a JPM helyszíneire egyaránt.

A múzeum Facebook-eseményének leírásában böngészhetjük a teljes programot.

Világörökségi helyszínek: megelevenedik az antik nekropolisz
A Cella Septichora Látogatóközpontban és az Ókeresztény Mauzóleumban kézműves foglalkozásokkal és ókori római társasjátékokkal várják a látogatókat. A régmúlt hangulatát idéző játékok és fotózkodási lehetőségek mellett színes programok várnak a család legkisebb tagjaira is.

18 órától egészen 23.30-ig különleges programot láthatunk. 

A „Ludus Funebris" megkísérli megeleveníteni az ókori nekropoliszt. Az est folyamán színészi játék hívja életre az antik temető jellegzetes alakjait, és mesél a itt nyugvók történetéről.

A látogatók a  Cella Septichora síremléknél találkozhatnak a mimusszal, aki tréfás mozdulatokkal idézi fel az elhunyt személyét, illetve a gyászoló özveggyel, aki elmeséli a késő rómaiak halálhoz való viszonyát és a temetkezési szertartásokat. A téglasírok és szarkofágok között feltűnik a sírrabló, aki menekül a tetthelyről, valamint a régész, aki régmúlt korok történetét eleveníti meg a 21. század szemüvegével. Az este során a Cella Septichora Látogatóközpontot fényfestés és egyedi hangulatvilágítás díszíti, s lehetőség nyílik éjszakai tárlatjáratokra is.

A részletes program a Facebook-eseményben olvasható.

Jakovali Dzsámi: mesék és kalandok
A többi programelemtől függetlenül, külön belépőjegy váltása ellenében látogatható a Jakováli Haszán dzsámi. A dzsámi múzeumában az ezeregy éjszaka meséi elevenednek meg. Kalandos utazásra invitálják a látogatókat a mesék világába, ahol varázslók, dzsinnek világával ismerkedhetnek. A belépőjegy tartalmazza a kalandjátékban való részvételt és a fotózkodást korabeli jelmezekben. A kalandjátékra a  [email protected] címen lehet regisztrálni. További részleteket olvashatunk a program leírásában a Múzeumok Éjszakája weboldalán.

 

Éjszakai túra és régészeti séta a Múzeumok Éjszakája során

Az aktív, mégis kulturális kikapcsolódásra várókat idén is túra lehetőségek várják a Janus Pannonius Múzeum programjai között.

A „Városközpontok" című programelem régészeti sétát kínál Pécs történeti belvárosában Tóth Zsolt régésszel. 

A találkozó 18:00-kor lesz a pécsi székesegyház nyugati bejáratánál, mely 19:30-kor zárul a Széchenyi téren. Itt megismerhetjük Pécs történeti belvárosának két központját: az egyházi és a polgári területeket, valamint a közbeeső területek régészeti vonatkozású emlékeit és érdekességeit. A résztvevők olyan témákba nyerhetnek bepillantást, mint például a Cella Septichora felfedezése, a székesegyház alatti titokzatos csatorna, vagy éppen a föld rejtett sírkamarái.

A még kalandvágyóbbak pedig ezúttal is éjszakai túrára indulhatnak a Jakab-hegyre Gábor Olivér régésszel. 

A találkozó 17:30-kor lesz az Égervölgyi tó északi oldalán, a szalonnasütő helynél. A túra lehetőséget kínál a vaskori sáncok, a Zsongorkő és a Pálos kolostor megtekintésére. A találkozó helyre való visszaérkezés 22:00–23:00 között várható. Minden résztvevőnek élelmet-italt és zseblámpát érdemes magával vinnie.

 

 

 

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában