Bama.hu videó

2024.05.13. 15:49

Baranya néptáncosai kiválóan szerepeltek a régió legnagyobb néptáncos találkozóján - videó

Komló adott otthont szombaton a Dél-dunántúli Régió Gyermek és Ifjúsági Néptánc fesztiváljának. Baranya vármegye újra bebizonyította a rendezvényen, hogy országos szinten is komoly szakmai munka zajlik néptáncos berkeken belül.

Jusztin Levente

Kilenc tánccsoport több korosztályos csoportja mérettette meg magát, közel 500 fiatal táncos szerepelt a színpadon. Két etapban zajlott a néptáncosok versenyprogramja, délelőtt fél 12-től kilenc, délután fél 5-től tíz tánccsoport mutatta be koreográfiáját, ezeknek terjedelme 5-10 perc volt. Újra rendkívül büszkék lehetünk Baranya vármegye táncosaira és tánccsoportjaira, hiszen ismét megmutatták, hogy a megyében dolgozó néptáncpedagógusok nívós szakmaisággal és hatalmas odaadással végzik munkájukat. 

Baranya számos rendezvény otthona
Baranya számos rendezvény otthona

Az Asztalos-Kiss Zsuzsanna, Fundák Kristóf és Husvéth Csaba alkotta szakmai zsűri a baranyai tánccsoportok közül bronzzal jutalmazta a magyaregregyi Máré Hagyományőrző Tánccsoportot, a szigetvári Csillagvirág Egyesület Csipkevirág Néptánccsoportját, a szászvári Csillagösvény Néptánc Egyesületet és a Sátorhelyi Néptáncegyüttes Gyermek Tánccsoportját, ezüst minősítésben részesült a komlói Tökmagocskák csoportja. Vármegyénk kiemelkedő teljesítményét a  házigazda Pöndöly Néptáncegyüttes Kispöndöly arany minősítése biztosította, a Pöndöly Aprópöndöly csoportja és a kozármislenyi Józsa Gergely Néptánc Egyesület utánpótlás csoportja pedig a kiemelt arany minősítéssel a régió legjobb produkcióik közé került. A két koreográfia ezzel az elismeréssel ajánlást nyert a következő évi országos Gyermek Néptáncantológiára, ahol országos szinten a legnívósabb gyermeknéptánc alkotásokat viszik színpadra.

Baranya és a Dél-Dunántúl egyre erősebb

Horváth Tibor, az Örökség Nemzeti Gyermek és Ifjúsági Népművészeti Egyesület dél-dunántúli régió képviselője beszélgetésünk során elmondta, a kiosztott oklevelek bizonyítéka annak, hogy a régió néptáncos szakmai élete évek óta a legnívósabbak közé tartozik, ám nem ez a legfontosabb: "A fesztivál legfontosabb üzenete az, hogy a magyar népi kultúrát adjuk tovább, hisz hatalmas érték van benne. Mellette pedig a gyermekek és a pedagógusok itt találkozhatnak, barátságok szövődhetnek, ebből pedig régiónk profitálhat."

Kirch Zoltán, a Pöndöly Néptáncegyüttes pedagógusa emelte ki, hogy a minden évben a régi más vármegyéjében szervezett fesztivál baranyai helyszíne az elmúlt tíz évben töretlenül Komló. "Ez az egyesület megfelelő működését, a szakmai munka minőségét, illetve Komlónak egy elismerés, ahol fontos a néptáncos kultúra erősítése."

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában