Bama.hu videó

2023.07.30. 14:00

Ruhákon mutatták be a kékfestészet csodáit Nagynyárádon (galéria és videó)

A hétvégén huszonkettedik alkalommal rendezték meg Nagynyárádon az Országos Kékfestő Fesztivált, melyre több százan érkeztek az ország számos pontjáról, sőt még határon túlról is.

Rajnai-Zsíros Krisztina

Fotó: Zs. K.

Az idei évben egy különleges kékfestő kelmékből készült ruhabemutató is színesítette a hagyományos Országos Kékfestő Fesztivált. Sárdi János kékfestő mester ötlete nyomán kiírtak egy pályázatot, és ő felajánlott öt méter anyagot is a jelentkezőknek azzal a szándékkal, hogy a varrott kékfestő ruhákat bemutatják a fesztiválon.

A pályázatra nem csak Baranyából, hanem az ország több pontjáról, sőt még határon túlról is jelentkeztek, így összesen 42 ruhát mutattak be a hétvégén, köztük volt népviseleti kategóriájú és modern ruha is, melyeket a Hagyományok Háza munkatársai zsűriztek. A bírálók két kategóriában hirdettek 1-3. helyezettet, emellett különdíjakat adtak át, és a fesztivál látogatói is kiválaszthatták a közönség kedvencét, amely egyébként Szászné Forray Kitti nagynyárádi pályázó ruhája lett.

Kerekes Norbert, Nagynyárád polgármestere elmondta, igyekeztek idén is színvonalas rendezvényt tartani, a szervezésben az önkormányzat segítségére volt a Nagynyárád-Grossnaarad Magyar-Német Baráti Kör és a Nagynyárádi Német Nemzetiségi Önkormányzat is. Az ország számos pontjáról és határon túlról is küldtek kékfestő mesterek anyagot ahhoz a kiállításhoz, amelyet Marsalkó Péter jóvoltából fotók, illetve vászonképek formájában is megtekinthettek a látogatók.

A színpadon mindeközben egymást váltották a kulturális csoportok, köztük a helyi német nemzetiségi tánccsoport, illetve az idén jubiláló véméndi, a mecseknádasdi és a Leőwey-tánccsoport is fellépett, akiket ünnepélyesen köszöntöttek a házigazdák. Mellettük operett slágerek és fúvószenekari koncertek, énekkarok és esti bálok szórakoztatták a látogatókat. Mindkét napon a gyerekeknek is kedveskedtek a szervezők, számos játék és foglalkozás várta őket is.

A fesztiválon az önkormányzat Zsifkovics Józsefné és Erich Musack részére díszpolgári címet adományozott, Beck Mátyásné és Kramm Vencel pedig Nagynyárádért Díjat vehetett át.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában