Bama.hu videó

2024.06.23. 20:00

Múzeumok Éjszakája: hangulatos este, kreatív ötletek és némi hiányérzet - videó és galéria

A megszokottnál valamivel álmosabban indult a június 22-i múzeumi kavalkád Pécs szívében. A Janus Pannonius Múzeum egységei mellett a Jakováli dzsámi, az ókeresztény sírkamrák, a levéltár és a Pécsi Püspökség helyszínei is bekapcsolódtak a Múzeumok Éjszakája programjába. Sokszínű, ötletes programokkal találkozhattunk, a megvalósítást illetően azonban maradt bennünk némi hiányérzet.

Mohay Réka

A Múzeumok Éjszakája minden évben izgalmas, a legtöbb generációt együttesen megmozgató kezdeményezés Pécs városában is. Nem történt ez másképp június 22-én sem, bár első benyomásra a tavalyinál talán valamivel kisebbnek tűnt az érdeklődés.

Múzeumok éjszakája: izgalmakat rejt
Múzeumok éjszakája: izgalmakat rejt


Mindenesetre a Janus Pannonius Múzeum múzeumpedagógiai munkatársai kitettek magukért, zenés kreatív játékok, kézműves foglalkozások, történelmi élő társasjáték és hangszeres hangulatfestő minikoncertek is zajlottak.

Jó volt látni, ahogy felnőttek, gyerekek közösen barangolják be ismét a kiállításokat. Egy új tárlat is nyílt a Zsolnay Múzeumban: a Tűzben született lótuszvirágok fantázianevű bemutató a Zsolnay-gyár Egyiptom ihlette alkotásait tematizálta.

Élénk érdeklődés övezte a történelmi ételkóstolókat és a római kőtárban tartott vezetéseket, este pedig sokan gyűltek össze, hogy megcsodálják és hangulatos, élő zongoramuzsika mellett a földre kuporodva időzzenek Csontváry örökzöld vásznai között.

Helyenként azonban egyes, meghirdetett programelemeket nehezen lehetett megtalálni, vagy éppen elsikkadtak, vagy az is lehet, hogy kimaradtak, legalábbis az előzetes leíráshoz képest kezdetleges formában jelentek meg. 

Nem zárható ki, hogy idén kevesebb városi forrás jutott a múzeum számára…

A világörökségi helyszínek sem maradtak ki a Múzeumok Éjszakája programjából

Vegyes benyomásokat szerzett az idén újítással előrukkoló Cella Septichora Látogatóközpont. Az előzetes ajánlóban arról olvashattunk, az itt helyet kapó „Ludus Funebris” program az ókori nekropoliszt volt hivatott megeleveníteni, színészi játékkal felidézve az antik temetőben nyugvók történetét, az ókori dramatizált műfajok tréfás mimusza segítségével. Kiegészülve egy gyászoló özveggyel, aki a késő rómaiak halálhoz való viszonyáról, temetkezésről mesélt volna, de a leírás alapján megjelent a sírrabló és egy 21. századi régész is. Bár nem az egész estét töltöttük a helyszínen, az ígéretes leíráshoz és a kiváló ötlethez képest itt bizonyos szempontból a szervezetlenség, összehangolatlanság érzése fogadta a látogatókat. Jó ötlet volt a színészi játék bevonása Bera Márk személyében, illetve a mauzóleum egyes pontjain feltűnő jelmezes szereplők. Az azonban átgondolandó lehet a jövőre nézve, hogy érdemes lett volna konkrét időpontokat megadni a bemutatóhoz, amelyben az egyes programelemeket, a szereplők játékát sokkal előnyösebb lett volna összefűzni, így ugyanis már az is nehéz volt, hogy egyáltalán minden, a beharangozóban szereplő figurát beazonosítsuk. 

A látogatók láthatóan kíváncsiak voltak az újszerű programra, amely gazdagította is a rendezvényt, de nem ártott volna jobban összehangolni az egyes elemeket, s a történelmi kontextust egy házigazda-idegenvezető segítségével, lépésről-lépésre feltárni, magyarázni, az ő segítségével narrálni az eseményeket, hiszen például az sem vált világossá, a ravatalon elhelyezett, elhunyt antik bábu az ókori pogány római szertartás vagy a korai ókeresztény szokások szerint kerül elhantolásra.

Nagy érdeklődés övezte a Pécsi Egyházmegye helyszíneit, különösen a székesegyházat, de sokan voltak kíváncsiak a dzsámira és a Püspöki Kincstárra is.


 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában