Filharmonia Magyarország

2019.06.01. 15:30

Mesés a zenei kínálat, mesterműveket hallhatunk

A régió komolyzenei életének egyik legszínesebb csomagját mindenkor a Filharmonia Magyarország kínálja a zenebarátoknak, hiszen ebben az összeállításban legendás szimfonikus zenekaroktól a barokk kóruson át a legkülönbözőbb orgona-szólóhangszer összeállításokig minden megtalálható.

Mészáros B. Endre

Természetesen ezúttal is a Mesterbérlet lesz a csúcs programsorozat, melyet a Budapesti Fesztiválzenekar indít október elején – tudtuk meg Szamosi Szabolcs igazgatótól. Ez egy prémium koncert, bécsi klasszikusokat játszik a világelitbe tartozó zenekar, Takács-Nagy Gábor vezényletével.

Ebben a csomagban hallhatjuk ezt követően az Orfeo zenekart is, ahol a nagy mesemondó, Berecz András fia, Mihály ül a zongorához és egymás után három versenyműben játszik szólót.

Aztán újra a Budapesti Fesztiválzenekar következik, barokk zenével, eredeti hangszereken. Jön továbbá Rost Andrea a Nemzeti Filharmonikusokkal, ahol a karmester az egykori pécsi Hamar Zsolt, és mindenki kedvenc műsorszámával, Rahmanyinov 2. zongoraversenyével zárul a sorozat.

Időrendben most Pünkösdkor az 5. Con Spirito Egyházzenei Fesztivál (június 5-10.) következik, melyet a Filharmonia az egyházmegyével közösen rendez, s keresztény egyházak zenéjét követően ezúttal az ökumenikus zene kapja a főszerepet. Az orgonához ekkor a bazilikában a Bécsben élő Kovács Róbert ül le, Sebestyén Márta pedig a Szent Efrém férfikarral fog énekelni.

Az országban első ízben az orgonák éjszakáját rendezik meg július 20-án, s ekkor Pécsett a bazilika környékén minden korosztály kap neki illő műsort.

A nyári programokat a Püspökvári esték indítják. A három koncert júliusban indul, és havonta lesz egy-egy zenés est a püspöki palotakertben. Az elsőt a pécsi Harmónia vonósnégyes adja, augusztusban Kéméndy Tamás harmonikaművész Györfi Anna színművésznővel lép fel, szeptemberben pedig a JazzFormers játszik, átfogó képet adva az afrikai és amerikai zene fejlődéséről. Augusztusban újra az OrgonaPont sorozat a fő attrakció, péntekenként szól a székesegyházban a fenséges hangszer, egyik alkalommal pedig a határon túli magyarok zenekarát is hallhatjuk.

Szeptembertől folytatódnak az Angster bérlet előadásai, rögtön egy kiemelkedő koncerttel: az utcákra, terekre minőségi muzsikát hozó ZeneSzüret Fesztivál záróakkordja szeptember 8-án Várdai István gordonkaművész és Szamosi Szabolcs orgonaművész közös hangversenye lesz. Szeptemberben a világhírű nyíregyházi Cantemus kórus is, decemberben pedig szilveszter előtt Kovács Szilárd orgonahangversenye zárja az Angster-sorozatot.

Mindezeken túl Baranyában 9 ezer, Pécsett 8 ezer fiatalnak viszi el a Filharmónia Magyarország a komolyzenét az ifjúsági hangversenyeken.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában