Vigyázzunk!

3 órája

Temető: a mécses lángra lobbanthatja!

Pár nap, és itt van mindenszentek illetve a halottak napja. Mindez a temetők forgalmán már érezhető. A sírkert egyetlen mécsestől is lángba borulhat – fokozott elővigyázatosságra int a katasztrófavédelem.

Wald Kata

Ilyenkor nagyon vigyázzunk a temetőben

Fotó: Löffler Péter

Közeleg mindenszentek és a halottak napja – sokan már ezekben a napokban kilátogatnak a temetőkbe, hogy szeretteik sírját, annak környezetét rendbe tegyék, virágokkal díszítsék. Jellemző az is, hogy ilyenkor a hozzátartozók otthon mécsest, gyertyát gyújtanak, elhunyt családtagjaikra, rokonaikra emlékezve. A Baranya Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság a temetői tüzek erre az időszakra jellemző fokozott veszélyeire hívja fel a figyelmet.

temető mécses tűz
A nem megfelelően elhelyezett mécses a temetőben könnyen tüzet okozhat
Forrás: MW

Tájékoztatásuk szerint Baranyában idén temetőben nem, azonban annak közelében pusztítottak már szabadtéri tüzek: négy alkalommal riasztották a vármegye tűzoltóit kisebb-nagyobb területen égő aljnövényzethez.

Az országos adatok ennél szomorúbb képet festenek: hazánkban eddig 54 alkalommal keletkezett tűz sírkertekben vagy azok környékén. A legtöbbször temetői szemetesek, sírhelyen eldőlt gyertyák, koszorúk égtek.

 – A legtöbb esetben csak néhány négyzetméteren pusztítottak a lángok, de volt, ahol negyven-ötven négyzetméteren égett a temetői hulladék. Előfordult, hogy a temető melletti területre is átterjedtek a lángok és nagy kiterjedésű szabadtéri tűz keletkezett

 – közölte a katasztrófavédelem. 

A baranyai temetőket tavaly elkerülte a veszély

A Baranya Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság a tavalyi év hasonló időszakával kapcsolatban közölte, egy évvel ezelőtt október vége és november eleje tájékán csapadékos volt az időjárás, ezért ebben az időszakban csupán hét temetőben keletkezett tűz, és egyik sem Baranya területén történt. Felhívják ugyanakkor a figyelmet arra, hogy csapadékmentes időjárás esetén – ami az elkövetkezendő napokat jellemzi és ami mindenszentek, illetve halottak napján is várható – fokozott a temetői tüzek veszélye. 

– Ezek megelőzése érdekében tisztítsuk meg a sírhely környezetét a száraz falevelektől, elszáradt koszorúktól és virágoktól! Csak hőálló mécsestartóban lévő mécsest gyújtsunk meg, és azt  úgy helyezzük el, hogy a közelében ne legyen semmilyen éghető anyag, és ne tudjon felborulni!

 – fogalmazták meg intelmeiket a katasztrófavédők. Fontos az is, hogy az égő mécsest a sírtól való távozás előtt oltsuk el, illetve  a temetőben kihelyezett hulladékgyűjtőbe ne dobjunk izzó, forró tárgyakat. Ha pedig valaki a temetőben tüzet észlel, hívja a 112-es segélyhívószámot és értesítse a sírkert biztonsági személyzetét. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában