Új többség

2 órája

Tényleg most dől el Pécs sorsa?

Egyáltalán nem biztos – ez a válasz a fenti kérdésre, ugyanis a keddi közgyűlésen ugyan lesznek olyan momentumok, amelyek meghatározóaknak tűnnek, de a városházi sok összetevős új többség miatt ezek meglehetősen gyorsan változhatnak. A kisebbségbe szorult régi baloldalnak mindenesetre más utat kell járnia, mint eddig. Kérdés, hogy Pécs a közeli jövőben milyen irányt vesz.

Bóka Máté Ciprián

A keddi pécsi alakuló közgyűlés előtt nem sokkal, a Pécs Most Egyesület a minap szervezett egy beszélgetést arról, hogy miként lehetne szerintük bevinni a civilek hangját a közgyűlésbe? Az egyesület részéről az a Talabér Adám is részt vett a beszélgetésen, aki a Mindenki Pécsért Egyesület színei alatt és a Pécs Most támogatásával jutott be a közgyűlésbe. Ez az esemény is arra utal, hogy a közgyűlésbe bekerült kisebb szereplők a civilséget szeretnék erősíteni. A júniusi választás után a kisebb politikai szervezetek szerepe felértékelődött Pécsen, hiszen rajtuk múlik az, hogy a két nagyobb tömb, a legtöbb képviselőt adó, a város fejlesztését megcélzó jobboldal, vagy pedig a sokáig belső harcokkal foglalkozó, különböző pártokból (MSZP, DK, Jobbik, Momentum) álló baloldal tud-e keresztül vinni egy-egy döntést. 

pécs, egyesület, civilek
Pécs különleges időket élhet meg 
Fotó: Laufer L.

A Mindenki Pécsért Egyesület mellett a kisebbek között ott van a Magyar Kétfarkú Kutyapárt, amely ugyan némi kritikával illette a városvezetőket, de továbbra is azt érzékelni velük kapcsolatban, hogy a döntési helyzetekben majd az eddigi irányítókhoz húznak elsősorban.

Pécs: jó ötlet a civileket bedobni?

Információink szerint a Mindenki Pécsért Egyesület képviselőjét, Talabér Ádámot is inkább ehhez a csoporthoz szeretnék sorolni Péterffy Attila polgármesterék, talán ezzel is magyarázható a polgármester egyik látványosnak ígérkező terve: a megválasztott politikusok mellé a bizottságokba civileket vinne be, amennyiben a keddi közgyűlésen átmegy ez a javaslata. 

Ezzel a lépéssel elképzelhető, hogy a fiatal, képviselőségét most kezdő Talabér még meg is elégedhetne, csakhogy ha valóban felszínen akar maradni a civil oldal, akkor nem csúszhat be a régi baloldali pártok közé.

 

A testület másik két kisebb szereplőjével, a Mi Hazánkkal és a Tiszta Kezek Egyesülettel még „nehezebb” dolga lehet a baloldalnak. 

  • A Mi Hazánk képviselője, Varga Tamás már egy alpolgármesteri posztot is visszautasított, 
  • míg a Tiszta Kezek Egyesület képviselője, Bognár Szilvia azért is mondhatott búcsút az alpolgármesteri székének az előző ciklusban, mert következetesen tartotta magát a 2019-es választási kampányban tett ígérteihez. 

Úgy tudjuk, hogy erre a keménységre számíthatnak tőle a balosok, azzal együtt, hogy tudomásunk szerint részéről is a civilek megerősítése fontos szempont lehet, csakhogy nem csupán "bólogató" bábokként tekintve rájuk. 

Szokásjog volt, de...

A nemzeti oldal, a Fidesz-KDNP-ÖPE szövetség ugyanakkor még nem fedte fel a kártyáit, egyelőre nem tudható, hogy Péterffy Attila bizottsági elképzeléseire milyen választ adnak, valamint azt sem, hogy az előzetesen beterjesztett MSZP közeli Ruzsa Csaba és DK-s Zag Gábor alpolgármesterré történő megválasztásában mennyiben lesznek partnerek a képviselők. Ez azért is érdekes lehet, mert korábban a szokásjog szerint a többség adta az alpolgármestert, alpolgármestereket, de most aligha nevezhető a DK, vagy éppen az MSZP annak a jelenlegi közgyűlésben, de még az MSZP-DK-Jobbik-Momentum csoport sem.  

Kiélezett a helyzet

Ugyanakkor a rendkívül kiélezett helyzet miatt a keddi alakuló közgyűlésen sem dőlhet el a város sorsa, hiszen több tényező egyszerre befolyásolhatja a döntéseket, az alpolgármesterek megválasztását. Az sem kizárt, hogy az eskütétel után eredménytelen lesz a közgyűlési munka és az ülést berekeszti Péterffy Attila.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában