Bizarr

2 órája

Kábítószerrel operált a szélhámos özvegyasszony vasúti rablásai során

Pécs, 1925 nyara: bizarr bűnügy bontakozott ki a város szeme láttára. A regénybe illően csavaros és groteszk esetről a Dunántúl tudósított, a főszereplő pedig nem más volt, mint egy jól öltözött, szélhámos özvegyasszony, aki kábítószerrel támadt, egy rendőrt is megpróbált átverni, de még a fegyházból is megszökött.

Mohay Réka

A szélhámos özvegyasszony akkor került a hatóságok elé, amikor 1925 nyarán Pécsen, az egykori Kaszárnya utcában érdeklődött, nem tartózkodik-e ott szabadkai menekült család. Elmondták neki, egy Horváth nevű rendőr él az egyik házban, de az Lugosról érkezett a városba. Több se kellett a leírások szerint jól öltözött, falusias megjelenésű nőnek. Beállított Horváthékhoz, s azonnal akcióba lendült. 

szélhámos özvegyasszony, vasúti csaló, pécsi bűnügy
Sokakat átvert, s még a fogságból is megszökött a szélhámos özvegyasszony. A pécsi bűnügy a korabeli sajtóban is megjelent, a Dunántúl 1925 júniusában tudósított az eseményekről. 
(Képünk illusztráció, nem valós személyt ábrázol, csupán a mesterséges intelligencia műve.)

Előadta, ő is Lugosról jött, és üzenetet hozott a család rokonaitól. Tovább folytatva meséjét, még azt is kijelentette, hogy 2000 dollárt hozott magával, csak éppen „véletlenül” Szombathelyen hagyta a nagybátyjánál. Persze, a „pénze megérkezéséig” gyorsan kért is egy kis kölcsönt – 100.000 koronát, hogy legyen mivel átvészelnie a nehéz napokat.

Horváth rendőr főtörzsőrmester azonban gyanút fogott, s a nőt előállította a kapitányságra. A tudósítás szerint a kihallgatás közben özvegy Denkl Józsefné – mint megtudták, ez volt a „becsületes” neve – rosszul lett, szája habzott és vérezni kezdett, így a klinikára szállították, ahol rájöttek, kutya baja, ez is csak egy újabb színjáték része volt.

A pécsi bűnügy részleteit feltáró nyomozás során kiderült, hogy özv. Denkl Józsefné nem először folytatott szélhámos tevékenységet: már 1925 januárjában is hasonló trükkel csalt ki 500.000 koronát és két millió korona értékű ékszert Kiss Ferenc pécsi lakostól. 

Fény derült arra is, a nőt korábban több lopás és csalás miatt két és fél évi fegyházra ítélték Székesfehérváron, ahonnan azonban „természetesen megszökött” – írja vitriolosan a Dunántúl szerzője. 

Szökése után, mint olvasható a lapban, „özv. Denklné az egész országot bebarangolta és hol mint jugoszláv, csehszlovák, vagy mint román származású sorra pumpolta a menekült családokat”.

A legbizarrabb részletek azonban még hátravannak.

 

Bódító szerekkel pattant vonatra a szélhámos özvegyasszony

A pécsi bűnügy vizsgálatakor a rendőrség azt is felfedezte, hogy özvegy Denklné állhat három különböző vasúti rablás elkövetése mögött. Ezek során valamilyen kábítószerrel sodorta önkívületbe áldozatait, kifosztotta őket, majd elegánsan lehuppant a vonatról zsákmányával.

Denklnét nem kellett félteni, további különös csavar, hogy az özvegy, miután őrizetbe vették, éhségsztrájkba kezdett a rendőri fogdában. 
 

Már napok óta nem akar enni. Természetesen ezek a mesterkedések mit sem használnak, a két és fél évi fegyházat, amely elől megszökött, le kell ülnie, és a szökése óta elkövetett különféle szélhámosságairól is számot kell adnia a bíróság előtt.

– zárul a Dunántúl tudósítása a folyóirat 2025. június 19-i számában.

Özvegy Denklné története ma már feledésbe merült, de az 1925-ös nyári hírek mulatságos és egyben groteszk eseményei bizonyára sokáig borzolták a pécsi olvasók kedélyeit. A kérdés azonban továbbra is nyitott, további híreket ugyanis nem találtunk Denklnéről: vajon tényleg a börtönben végezte, vagy sikerült újabb csellel elillannia? 
 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában