Itt az idő

2 órája

Gumicsere: ne halogassuk, hiszen életet menthet!

Sokan csak akkor kezdenek el gondolkodni a téli gumi felszerelésén, amikor már leesett az első hó, vagy a hőmérséklet jelentősen lecsökkent. Pedig a téli gumiabroncs nem kizárólag havas, jeges utakra van tervezve - a gumicsere most időszerű.

Bama.hu

A gumicsere kapcsán a szakértők azt javasolják, hogy – a biztonságos közlekedés szem előtt tartásával – ne várjunk a fagyok beköszöntéig, hanem az őszi hónapokban, amikor a napi átlaghőmérséklet tartósan 7 °C alá süllyed, cseréljük le a nyári gumikat télire. 

Az időben elvégzett gumicsere mindenki érdeke
A gumicsere nem halogatható
Fotó: Laufer László

Gumicsere: ezt kell tudnunk előzetesen

A téli gumiabroncsok speciális anyagkeveréke és mintázata olyan tulajdonságokkal bír, amelyek a hideg, nyirkos időjárásban is optimális tapadást biztosítanak, növelve ezzel a biztonságot az esős, latyakos vagy akár fagyos útfelületeken is. Ez különösen fontos a hirtelen lehűlések időszakában, amikor a nyári gumik anyaga megkeményedik, ezáltal romlik a tapadás, és nő a megcsúszás esélye, különösen kanyarodás vagy fékezés közben.

A téli gumik előnyei messze túlmutatnak azon, hogy havas időben jobban teljesítenek: ezek az abroncsok különleges mintázattal rendelkeznek, amely nagyobb felületi érintkezést és vízelvezetést biztosít, így az esős és hideg időjárási körülmények között is kiváló tapadást nyújtanak. Az átgondolt váltással jelentősen csökkenthetők a téli közlekedési balesetek kockázatai, amelyek gyakran az elégtelen tapadásból, a hosszabb fékutakból vagy az irányíthatóság elvesztéséből adódnak. Emellett a korai téli gumicserével elkerülhetjük a szervizek túlterheltségét: amint beköszöntenek az első komolyabb hidegek, az autószervizek gyakran zsúfolttá válnak, és ilyenkor hosszabb várakozási időre lehet számítani. Időben cselekedve azonban megkímélhetjük magunkat a felesleges sorban állástól és a kellemetlenségektől.

A helyesen megválasztott és időben felszerelt téli gumik nemcsak biztonsági, hanem gazdasági szempontból is előnyösek. A téli gumik ugyanis segítenek csökkenteni a jármű üzemanyag-fogyasztását a hideg hónapokban, mivel kisebb ellenállással rendelkeznek a hideg útfelületeken, ami gazdaságosabb működést eredményez. Emellett, ha ősszel felszereljük a téli abroncsokat, a nyári gumikat megóvjuk az idő előtti kopástól, így azok élettartama is jelentősen megnövekedhet. A megfelelő abroncscsere révén hosszabb távon költséghatékonyabbá válik az autó fenntartása, hiszen ritkábban lesz szükség új abroncsokra.

A szezonális gumicsere emellett alkalmat ad a szakértői ellenőrzésre, ami hozzájárul a közlekedésbiztonság fenntartásához. Az abroncscsere során a szerelők figyelmet fordítanak az esetleges, szabad szemmel nem látható hibákra, mint például az elállítódott futóműre vagy a rejtett sérülésekre, melyek hosszú távon növelhetik a balesetek kockázatát. Egy elállítódott futómű például nemcsak a gumik egyenletes kopását akadályozza, hanem a jármű irányíthatóságát is rontja, különösen téli útviszonyok között. Ezzel szemben a rendszeres ellenőrzés révén ezek a rejtett problémák még időben felismerhetők és kijavíthatók, ami hozzájárul a biztonságos közlekedéshez és a gumik élettartamának meghosszabbításához.

Összességében elmondható, hogy a téli gumik időben történő felszerelése számos előnnyel jár: 

  • nemcsak a balesetek elkerülése szempontjából fontos, 
  • hanem az autó fenntartási költségeit is kedvezően befolyásolja
  • a téli gumik speciális anyagkeveréke és mintázata révén hozzájárul az optimális tapadáshoz, a rövidebb fékúthoz és a jobb irányíthatósághoz a hideg időben, ezáltal biztonságosabbá téve a közlekedést
  • a szezonális cserével pedig a nyári abroncsok is megkímélhetők az idő előtti elhasználódástól, így hosszabb távon kedvezőbb költségekkel számolhatunk.

A rendszeres szezonális abroncscserével tehát évente kétszer biztosíthatjuk, hogy autógumijaink megfeleljenek az adott évszak követelményeinek, és ezáltal megbízhatóan szolgálják a biztonságunkat az utakon.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában