Prima Díjak, elismerések

3 órája

A baranyai Pidl István lett az Év Vállalkozója a VOSZ-nál

Átadták az idei Baranya Vármegyei Prima Díjakat, valamint az Év Vállalkozója elismeréseket.

Bama.hu

Fotó: Virojt Changyencham

A Baranya Vármegyei Prima Díjakat és az Év Vállalkozója elismeréseket ezúttal is pécsi Magtár Rendezvényközpontban adták át. Az immár 17. díjátadó gálán köszöntőt mondott Tímár Lajos, a VOSZ Baranya vármegyei társelnöke, valamint Gál Éva Beáta, a VOSZ kommunikációs és marketingigazgatója.

Mint minden évben halála óta, idén is megemlékeztek a VOSZ alapítójáról, Demján Sándorról. A kísérő műsorban Kéméndi Tamás és Györfi Anna, a szigetvári SZIGO Táncsport Egyesület junior korosztályos táncosai, valamint Matta Lóránt adott elő.

Tímár Lajos, a VOSZ vármegyei társelnöke az eseményen jelentett be, hogy a VOSZ a mai napon átadta a VOSZ Vállalkozásfejlesztési Irodáját, amely a jövőben a helyi KKV-k számára nyújt tanácsadást, valamint közvetíti a szolgáltatásait. Tímár Lajos hozzátette, Baranya Vármegye gazdasági mutatói nem a legjobbak, amit a helyi vállalkozások is megéreznek, ezért is lesz hasznos a vállalkozásfejlesztési iroda tevékenysége.

Gál Éva Beáta, a VOSZ kommunikációs és marketingigazgatója köszöntőjében Demján Sándor gondolatát idézte, miszerint „akinek tele a zsebe, annak legyen nagy a szíve”. Úgy látja, a vállalkozói teljesítmények fel- és elismerése egyaránt fontos, mert ők azok, akik a szűkebb és tágabb környezetért dolgoznak, beleértve a családokat, munkavállalókat, egészen a nemzetgazdasági szintig.

 

Baranya Vármegyei Prima Díjasok 2024-ben

Magyar Tudomány kategória

Dr. Pap Norbert, a Pécsi Tudományegyetem Földrajzi és Földtudományi Intézetének egyetemi tanára

  • Pap Norbert, 55 éves geográfus-történész. A pécsi Balkán-kutatóműhely alapítója, a szigetvári Zrínyi-Szulejmán kutatócsoport vezetője.
  • Középiskolai tanulmányait részben Tatabányán, geológiai szakközépiskolában, részben pedig a Petőfi Sándor Gimnáziumban végezte. Felsőfokú tanulmányokat a pécsi Janus Pannonius Tudományegyetemen, először földrajz, később történelem szakon végzett. Egyetemi évei alatt urbanisztika, régészet és turizmus speciális tanulmányokat is végzett. Külföldi ösztöndíjas tanulmányokat Firenzében, az Universitá degli Studi di Firenze, “Cesare Alfieri” Politikatudományi Karán folytatott. Diplomaszerzés után a PTE ÁJK-n posztgraduális politológiai tanulmányokat is végzett. 1995-ben, a pécsi földrajzi doktoriskolában kezdte meg kutatói munkáját. Négy évvel később védte meg doktori disszertációját summa cum laude minősítéssel.
  • 1998-tól a Janus Pannonius Tudományegyetemen, a Földrajzi Intézetben dolgozik. 1999 végén az egyetem rektora felkérte a Kelet-Mediterrán és Balkán Tanulmányok Központjának igazgatói posztja betöltésére, mely feladatot napjainkig ellátja. 2004 óta egyetemi docens, 2005 óta a politikai földrajzi tanszéknek is vezetője.
  • 2008 óta foglalkozik az iszlám kelet-közép-európai és magyar elterjedésével és helyzetével. 2010 óta dolgozik Szigetváron, 2012 óta irányítja a Szulejmán szultán halálával és eltemetésével kapcsolatos kutatásokat. 2015 óta Fodor Pállal együtt vezeti a Zrínyi Miklós és Szulejmán szultán szigetvári szerepével kapcsolatos történeti és földrajzi vizsgálatokat.
  • Soros-ösztöndíjas, Békésy-ösztöndíjas, Bolyai-ösztöndíjas volt. Geopolitikai témájú dolgozatáért Gyimesi Sándor-díjat, az MTA PAB Fiatal Kutatói díjat, az MTA-tól pedig Szádeczky-Kardoss Elemér-díjat kapott politikai földrajzi témájú publikációs tevékenységért. A Magyar Földrajzi Társaság Pro Geographia-díjjal ismerte el, elsősorban a politikai földrajz területén kifejtett oktató, kutató és szervező tevékenységéért. Pécs városa 2013-ban a Város tudományos díjával, Baranya Megye Közgyűlése 2016-ban Kulturális Díjjal ismerte el munkásságát.

Magyar Színház-, Film- és Táncművészet kategória

Stubendek Katalin színművész 1972-ben született Királyhelmecen. Édesapja Stubendek István, a Concordia Vegyeskar karnagya. Gyermekkorát Révkomáromban töltötte, itt érettségizett 1991-ben. 1995-ben végzett a Pozsonyi Színművészeti Főiskolán, Emília Vášáryová és Martin Huba tanítványaként. Játszott a kassai, komáromi, győri és zalaegerszegi színházban. 2002-től a Pécsi Nemzeti Színház tagja.

  • 1996-ban a Kisvárdai Fesztivál legjobb női alakítás díját hozta el, 1998-ban II. Operett-fesztivál Budapest legjobb női alakítás díját kapta meg. Elnyerte a pécsi színházban a közönségdíjat, a vezetők nívódíját, a társulat Szendrő József-díját (2012), a Színészgép-díjat és a Balikó Tamás Nívódíjat (2022) is.

Stubendek Katalin néhány hónapja Magyar Ezüst Érdemkereszt állami kitüntetést is kapott.

Magyar Zeneművészet kategória

Rozs Tamás zenész (csellista-énekes), zeneszerző, zenetanár, zeneterapeuta. A Szélkiáltó együttes csellósa.

  • A pécsi Ciszterci Rend Nagy Lajos Gimnáziumában érettségizett. 1982 óta tagja a Szélkiáltó együttesnek, amivel 1983-ban megnyerték a Ki mit tudot. 2018-ban Magyar Örökség díjat kaptak. Keresztény Béla halála óta Lakner Tamással és Fenyvesi Bélával trióban zenélnek. Az együttessel bízta meg először a Bóbita Bábszínház zeneírással, de később önálló megbízásokat is kapott, illetve Szabó Zsuzsa bábművésszel is játszott évekig. Ezután több bábprodukcióhoz is írt zenét Szegeden, Egerben, Győrben és a Budapest Bábszínházban egyaránt. Sokszor közre is működött ezekben az előadásokban és más színházakban is.
  • 1986-ban a Janus Pannonius Tudományegyetem Tanárképző Karán magyar, főiskolai ének-zene szakon diplomázott. 2013-ban ének-zene tanár posztgraduális mesterképzési szakon szerzett egyetemi diplomát az egyetem Művészeti Karán. Szakdolgozati portfóliója címe: Zenetanárság, zeneterápia, transzfer-hatás.
  • 1992–1993 között a Zeneakadémia Jazz Tanszakára járt ének szakra Gonda Jánoshoz, majd 2006-ban két és fél év alatt a Pécsi Tudományegyetem Művészeti és az Orvosi Karának közös akkreditációjában elvégezte a Művészetterápia szakot, Zeneterápia specializáción. Szakdolgozata címe: A zeneterápia hatása oligofrén kliensekre-élmény és mentális fejlődés értelmi sérültek körében. Zeneterápiával értelmi sérültekkel, és különböző helyeken, klinikán is dolgozott (a pécsi Fogd A Kezem Alapítványnál tíz és Budapesten a Napsugár Habilitációs Intézetben egy évig).
  • Tanított ének-zenét különböző általános-, és középiskolákban, így Pécsett az Ágoston téri iskolában, Szentlőrincen a kísérleti iskolában művészet tantárgyat, Budapesten az Erdei Iskolában és a Gandhi Gimnáziumban Pécsett ének-zenét hét évig. A 2011/12-es és a 2012/13-as tanévben tanított a Pécsi Leőwey Klára Gimnáziumban ének-zene tantárgyat, s két évig vezette a Férfikart – ami a 2012-es Helikon ünnepségeken arany minősítést szerzett –, 2014-ben pedig a Wekerle-telepi Deák Ferenc Gimnáziumban. A Pesti Magyar Színház Színiakadémiáján is tartott kurzust 2015-ben. A Kaposvári Egyetemen is a színészosztályoknak oktat – kisebb nagyobb megszakításokkal – zenés mesterséget és kreatív zenét. A Szegedi Egyetem Gyógypedagógiai Karán 4 tanévet tanított. A PTE Művészeti Kar vendég oktatójaként tartott kurzust a végzős zeneterapeuta hallgatóknak posztgraduális képzésen (A zeneterápia szerepe, hatásmechanizmusa értelmi sérült kliensek körében). A zenés színész-mesterség tantárgy vizsga-előadásai koncertként éltek tovább budapesti színházakban, s más befogadó helyeken.
  • Fő hangszere a cselló, de játszott gitáron, nagybőgőn, és alapfokon zongorán is. Tanulja az úgynevezett mongol-, vagy torok énekhangképzést. Autodidakta módon kezdte, majd Tran Qvan Hai mesternél Párizsban és Radik Tyulyush-nál (Huun Huur Tu együttes) tanult.
  • Még a főiskolán a Tillai Aurél vezette vegyeskarban énekelt, és félévet töltött a Tomkins Énekegyüttesben is 1991-ben. Játszik az Arcofon Duo/Trio/Quartet formációban – világzenét, etnojazzt Kovács Márton, Gyulai Csaba és Gáspár József társaságában. A Kaposváron, a Csiky Gergely Színházban 2003-ban alakult Szakértők zenekarban Kovács Márton és Mohácsi János darabjainak zenéit dolgozzák föl. Az Ördögszekér Kompániában is hosszú évekig muzsikált, ahol fia lépett a helyébe hegedűvel és időnként a lánya is énekel.
  • 2004-ben készítette el a Férfiének című CD-jét zenész barátaival.
  • Önálló műsorait fesztiválokon, rendhagyó irodalom, vagy énekóra keretében játssza. Rendszeresen ír színházi zenéket báb-, és kőszínházaknak, s egyes darabokban továbbra is közreműködik.
  • 2007-ben a Versünnep országos verseny szakmai I. díját kapta.
  • A 2015-ös POSZT-on "A legjobb zene és hangzásvilág" díjat kapta a Szigorúan ellenőrzött vonatok című darab zenéjéért a szakmai zsűritől.
  • 2018-ban Magyar Örökség díjat kapott a Szélkiáltó együttes tagjaként.
  • Rozs Tamás nemrégiben tér vissza Indiából, ahol 8 hónapon keresztül, ösztöndíjas támogatással tanult és tanított.
  • Néhány hete pedig a Szélkiáltó együttessel kapta meg Pécs Város Kulturális Nagydíját.

 

Év Vállalkozói Díjazottak

Országos Év Vállalkozója

Pidl István, a PI-ER Technical Kft. résztulajdonos, ügyvezető

  • Az 1995-ban alapított PI-ER Technical Kft. a 2022-es évet több mint 8 milliárd forintos éves forgalommal zárta. A több száz főt foglalkoztató európai hírű vállalkozás fő tevékenysége a vízhatlan technikai ruházat és a mentőmellények gyártása, legnagyobb vevői között található a HELLY HANSEN. A vállalkozás exporttevékenysége során évi több százezer darabos ruházatot gyárt nemzetközi szintű, kitűnő minőségű.

Baranya Vármegyei Év Vállalkozója

Turós László, ügyvezető-tulajdonos, RUDI Transport Kft.

  • Turós László ügyvezető/tulajdonos 2002 óta foglalkozik logisztikával. Kezdetben alkalmazottként, majd vállalkozóként.
  • A tevékenységet 2008-ban kezdte meg a cég. Az induláskor 1 gépjárművük volt, és egy sofőr. Baranyai megyéből indultak, és lettek országos lefedettségű cég.
  • Az elmúlt 10 évben egyenletesen nőtt az árbevételük, 1 Mrd-ról 7,3 Mrd Ft-ra.
  • Jelenleg 300 feletti teherautó flotta, és 400 fő feletti munkavállalói létszámuk van.
  • Partnereik a legkisebb vállalkozások, és multinacionális cégek is.
  • Főként élelmiszeripari termékeket szállítanak, így a magyarországi élelmiszeripari kis- és nagykereskedelem szinte minden szereplőjével kapcsolatban állnak.
  • Sok partnerükkel a 2008-as indulás óta együtt dolgoznak. Állandó partnereik részére nem csak belföldi, hanem külföldi szállítást is végeznek.

Cserkúthy László ügyvezető-tulajdonos, GLT Delta Épületgépész Kft.

  • A GLT Delta Kft. jogelődje 1985-ben alakult meg, Termowill GMK néven, amely a rendszerváltás után szinte egyből, 1991-ben Cserkúthy László és Strasser Tibor tulajdonosi és ügyvezetői szerepvállalásával átalakult a mai GLT Delta Kft.-vé.
  • Négy évvel később már elindul a sprinkler rendszerek előgyártása és exportálása. 2013-ban pedig már megkezdődik a 3D-szkennelés és BIM-tervezés bevezetése, két éve pedig új gyártócsarnokot adnak át Szigetváron.
  • A társaság tavaly több mint 2,5 milliárd forintos nettó árbevételt ért el, és több mint 80 munkavállalót foglalkoztatnak.

 

A díjazottakról készült kisfilmek a VOSZ Baranya Megyei Szervezetének hivatalos oldalán érhetők el, október 4-án, 19 órától: 
Dr. Pap Norbert kisfilmje: https://youtu.be/TwnnhF3N6gk

Stubendek Katalin kisfilmje: https://youtu.be/BgIpADo3MpM

Rozs Tamás kisfilmje: https://youtu.be/89bw-m6-w4w

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában