Magas a koncentráció

2024.09.01. 17:31

Virágzik a parlagfű, az allergiások erős tünetekre számíthatnak

Nagyon magas a parlagfű koncentrációja Baranyában is, enyhülés egyelőre nem várható. A gyomnövény virágzásának kedvez az időjárás, az allergiásoknak erős tünetekre kell készülniük. A parlagfűvel fertőzött területek használóit a hatóság bírságolja, ellenőrzések október végéig várhatók.

Wald Kata

Nagyon magas a parlagfű koncentrációja Baranyában, az ország más területeihez hasonlóan - enyhülés, a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ helyzetjelentése szerint egyelőre nem várható. 

- A parlagfűre érzékenyeknél közepes, erős tünetek jelentkezhettek már az elmúlt időszakban is, amelyek a pollenkoncentráció emelkedésének hatására tovább fokozódhatnak: jelentkezhet orr- és szájnyálkahártya viszketés, orrfolyás, tüsszögés, szemviszketés

 - hangsúlyozza a központ. 

- Fontos, hogy az allergiások szedjék a megfelelő gyógyszereket, szükség esetén keressék fel szakorvosukat, és ajánlott a pollen-előrejelzés folyamatos követése is - javasolják. 

A Baranya Vármegyei Kormányhivatal érdeklődésünkre közölte, Baranyában a gyomnövény fejlődése szempontjából kedvező időjárási körülmények hatására a parlagfű virágzása jelenleg is intenzíven zajlik. Elsősorban azok a területek fertőzöttek, ahol nem, vagy nem megfelelő minőségben végezték el a gyommentesítést.- A gondos földhasználók a tarlóápolási munkákat folyamatosan végzik, valamint megkezdték a parlagfűvel szennyezett napraforgó táblák vegyszeres állományszárítási munkáit, ami nagy mértékben csökkentheti a légkörbe jutó pollen mennyiségét - emelték ki. 

A kormányhivataltól megtudtuk, Baranyát érintően a Parlagfű Bejelentő Rendszeren keresztül a nyári időszakban 60 lakossági bejelentés érkezett. Ezek közül 31 esetben - a belterületi ingatlanok vonatkozásában - a területileg illetékes jegyző végzi az ellenőrzést, 29 külterületi ingatlan esetében pedig a kormányhivatali szakemberek. A kormányhivatali helyszíni ellenőrzések tapasztalatai azt mutatják, hogy a külterületi ingatlanokat érintő bejelentések többnyire megalapozottak voltak, így ezekben az esetekben - összesen mintegy 100 hektár területet érintően - hatósági eljárás indult. A hatóság 24 alkalommal rendelt el közérdekű védekezést, valamint megkezdte a növényvédelmi bírságok kiszabását, amelyek nagysága 15 ezer forinttól 5 millió forintig terjedhet. Az eddig kiszabott legnagyobb összegű bírság 150 ezer forint volt.

A Baranya Vármegyei Kormányhivatal kiemelte, a parlagfűvel szennyezett területek visszaszorítása, a pollenkoncentráció csökkentése érdekében szakembereik - meghatározott ütemterv szerint - folyamatosan végzik a helyszíni ellenőrzéseket, határszemléket, és azonnal kivizsgálják a bejelentéseket. Az ingatlanügyi hatóság munkatársai a helyszíni ellenőrzés során GPS-készülék segítségével határozzák meg a parlagfűvel szennyezett terület koordinátáit, a terület nagyságát, megállapítják a parlagfűvel való felületi borítottság mértékét, valamint fényképfelvételeket is készítenek a jogsértés bizonyíthatósága érdekében. A hatósági ellenőrzések - az időjárási körülmények függvényében - akár október közepéig, végéig is szükségesek lehetnek.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában