Veszélyes az elektromos vezeték is

2024.09.05. 08:01

Új transzformátor okozta a gólya halálát

Regenyén a közelmúltban történt sajnálatos gólyapusztulásról számolt be legfrissebb közös hírlevelében a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) és a Baranya Természeti Értékeiért Alapítvány.

Bama.hu

Mint ismertették, lakossági bejelentést kaptak arról, hogy a település határában épült új transzformátor néhány nap alatt egy fehér gólya pusztulását okozta. A természetvédelmi szervezet jelezte: felvették a kapcsolatot az áramszolgáltatóval a további elhullások elkerülése miatt.

Az MME baranyai csoportja arra is felhívta a figyelmet, hogy sajnos évek vagy talán már évtizedek óta a fiatal gólyák kirepülés utáni pusztulásának 90 százalékát az elektromos vezetékekkel vagy a trafóállomásokkal való találkozások, áramütések okozzák.

Közlésük szerint több megoldással is próbálkoznak a szakemberek és az új vezetékhálózatok már nagyon sok esetben madárbarát módon kerülnek megépítésre. Időnként mégis előfordulnak ilyen sajnálatos esetek – jegyezték meg arra is kitérve, hogy az egyetlen biztos megoldás a földkábel lenne, de ez a technológia ma még sajnos nem általános.

A természetvédelmi szervezet egyúttal felhívással élt, hogy amennyiben valaki madárpusztulást észlel villanyoszlopok alatt, akkor jelezze számukra a pontos hely megjelölésével a [email protected] e-mail címen.

Az MME helyi csoportja megjegyezte azt is, hogy önkénteseink minden évben több tíz kilométer vezetékhálózatot járnak be és a veszélyes szakaszokat jelezzük az EON részére. Ezek leszigetelése általában rövid határidőn belül megtörténik – tájékoztattak.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában