Sikert hozott a retro est

2024.09.02. 14:00

Mintegy háromszáz érdeklődő nézte meg az előadást a Puskás Lovastanyán

A Puskás Lovastanya Gyermek Lovas Színháza fergeteges éjszakai lovas előadást mutatott be Siklóson augusztus 24-én. A műsor fogadtatásáról és jövőjéről Puskás Zoltán producert és Szabó Georgina rendezőt kérdeztük.

Tóth Viktória

A Ki Mit Tud? volt a témája a különleges éjszakai lovas előadásnak. Miért pont ezt választották?

Szabó Georgina: Eredetileg a retro est volt a téma, mert nagyon szeretjük a retro zenét és a lovasainkkal is sokat hallgatjuk. A Made in Hungária film kifejezetten a kedvencünk, ezért az lett volna a következő gondolatunk, de voltak olyan dalok, amik a filmben nem szerepeltek, de a régi Ki Mit Tud?-on igen. Ezért lett ez a választás végül, és ez hozta magával azt is, hogy ki tudtuk terjeszteni az előadásokat olyan produkciókkal is, amik nem lovas számok. Elsődlegesen persze az a cél, hogy a lovasainkat és az ő tudásukat mutathassuk be, de próbálunk nagy hangsúlyt fektetni arra is, hogy a helyi és környékbeli tehetségeket összefogjuk és megmutassuk, hogy mit tudnak.

Puskás Lovastanya, Siklós
A retró hangulat mindenkit magával ragadott
Fotó: Bőcze-Horváth Szandra

Hogy zajlottak a próbák, és az előadás?

Puskás Zoltán: A próbák két ütemben zajlottak, az egyik ütem az énekesek próbái voltak, akik előre összegyakorolták a dalokat, aminek a helyszíne a Siklósi Térségi Könyvtár és Ismeretközpont volt. Ebben Kamanczi Adrienn segítségét kértük, ő lett a produkció énekeseinek szakmai vezetője. A másik ütem a lovas próbák voltak, ezt pedig előtte egy héttel kezdtük el gyakorolni a lovasokkal és a lovakkal. Az idei év abban volt különleges, hogy a Zöld Istálló Lovas Sportegyesület is részt vett a produkcióban Künsztler Fanni vezetésével, nagy öröm volt számunkra, hogy ennyire jó kapcsolat alakult ki a két egyesület között az elmúlt években. Az előadás során voltak különböző műsorszámok: lovas bemutatók énekesekkel, volt bűvész, tűzzsonglőr, továbbá volt egy látványos kardforgatós bemutató is. A sort a trükklovas bemutató, majd a finálé zárta. Nagyjából 300 néző volt jelen az eseményen. 

Mennyien vettek részt a produkcióban?

SZ.G.: Ez így utólag összeszámolva minket is meglepett, bár a pénteki főpróbán körbenézve, már megdöbbentő volt a látvány, hogy tele van a tanya és csak a stáb tagjai vannak jelen. 70 fő volt, akik valamilyen módon részt vettek a produkcióban és 8 ló.

Puskás Lovastanya, Siklós
A Ki Mit Tud? előadásban a Puskás Lovastanya lovaié volt a főszerep
Fotó: Bőcze-Horváth Szandra

Milyen rendezvényekkel készül a jövőben a Puskás Lovastanya? 

SZ. G.: Habár a rendezvények végén mindig megesküszünk, hogy most egy hétig pihenünk egy picit agyban, és nem foglalkozunk a jövő évi előadással, ez nagyjából az első napon bukott meg, és már azon kaptuk magunkat, hogy a 2025-ös előadás témáján ötletelünk. De mivel utólag elég sok érdeklődő üzenetet kaptunk, hogy nem tartunk-e egy előadást még ebben a témában, ezért gondolkozunk rajta, hogy a jövőben még egyszer megcsináljuk a Ki Mit Tud-ot.

És a Siklósi Hagyományőrző Egyesület? 

P. Z.: Az Egyesület következő programja az október 6- i városi megemlékezés lesz, aminek most kezdjük el kidolgozni a részleteit, annyit elárulhatunk, hogy a tavalyi évhez hasonlóan ismét szeretnénk picit a színház fele elmozdulni minden szempontból, és szeretnénk a gyermekekhez is közelebb hozni az eseményt.

Puskás Lovastanya, Siklós
A tűz is szerepet kapott a show-ban
Fotó: Bőcze-Horváth Szandra

 

A Puskás Lovastanya megalakulása

Egy hosszútávú elképzelés utolsó lépcsőfoka a lovastanya megalakulása. Névadója még régebben olvasott egy nemzetközi lovas showról, mely a francia-spanyol határon keletkezett egy romos vár tövében, és csak később nőtte ki magát igazán. Ő már olvasás közben is arról álmodozott: „Miért ne lehetne Siklóson is egy ilyen? Még várunk is van, ráadásul jó állapotú!” 

– Nagyjából 10 év múlva itt vagyunk és az álom egyre inkább testet ölt. Az idei előadásunk megmutatta, hogy immáron képesek vagyunk hang és fénytechnikával, remek lovasokkal és énekesekkel, műsorvezetőkkel, sminkessel, fodrásszal egy olyan közösséget építeni, mely képes egy 90 perces előadás keretein belül lekötni 300 embert. És ez csak azért jött létre, mert szerencsénkre találtunk nagyjából 70 embert, akik ebben önzetlenül partnerek voltak, és mertek velünk együtt nagyot álmodni. Nagy öröm számunkra, hogy ez a társulat így összeállt, és biztosan lesz még folytatása. Továbbá még egyszer köszönjük minden résztvevőnek és civil szervezetnek a segítséget

 – foglalta össze gondolatait Puskás Zoltán.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában