Egyre csak jönnek

2 órája

Poloskák okozhatnak újra nyugtalanító perceket

Az elmúlt napokban már tényleg ősziesre fordult az idő, és ez az állatvilágra is komoly hatást gyakorol. A lakásokban újra megjelentek a poloskák, amiről csak annyit tudunk, hogy idegesítőek, mindenhol ott vannak és büdösek. Bőven tudnak károkat okozni, de irtásukra nincsen recept.

Jusztin Levente

Több olvasónk is jelezte, hogy rettenetesen nyugtalanító, amikor látja berepülni a poloskákat, vagy egyszerűen hang nélkül valahogyan megjelennek csukott ablaknál vagy ajtónál. Többen panaszkodnak, hogy tényleg nem használ ellenük semmi eddigi rovarirtó módszer. Összenyomni nem érdemes őket, mivel kellemetlen szagot eresztenek ki magukból. De hogyan kerültek ide ezek a rovarok hazánkba? Miért vannak ennyien jelenleg?

Sokan lettek a poloskák az elmúlt évtizedben Európában

Egyes források szerint Svájcban észlelték először kontinensünkön poloskát. Ez azért érdekes, mivel eredetileg csak Kelet-Ázsiában találkozhatunk a rovarral, de a globális kereskedelemnek, pontosabban a Japánból, Kínából érkező rengeteg árucikknek köszönhetően a poloskák is vándorolnak a termékekkel együtt.

Elterjedésük másik oka a melegedő éghajlat lehet. A klímaváltozás hatásaként a telek egyre enyhébbek, a hosszabb nyári meleg pedig kedvez a poloskák szaporodásának és túlélésének. A mostani, száraz időjárás komolyan segített abban, hogy több idegesítő rovar jöjjön világra.

Felvetette egyik olvasónk azt, hogy a fecskék legyengülése befolyásolhatta-e azt, hogy most rengeteg a poloska. A fecskék rovarevő madarak, amelyek nagy mennyiségű repülő rovart, köztük poloskákat is fogyasztanak, bár a poloskák nem feltétlenül a fő táplálékuk. Mégis, ha a fecskeállomány csökken, az általános rovarkontroll is gyengülhet, ami hozzájárulhat egyes rovarfajok, például a poloskák elszaporodásához.

El kellene őket űzni, de lehetetlen

A zöld márványpoloska és a barnás színű márványos poloska könnyen urbanizálódik, vonzónak találják a városi épített környezetet. Könnyen tudnak rejtőzködni, ha egyszer bejutnak a lakásunkba, igényük is van rá. Folyamatosan keresik a meleg helyeket, különösen az őszi hónapokban, amikor az idő lehűl. Ebből kifolyólag meglepetésként érhet az, amikor az összehajtott ruhák között, vagy egy félrerakott bútor nem látható oldalán hemzsegnek a poloskák.

Sokan keresik elkeseredetten a megoldásokat az irtásukhoz, de ez bizony nem könnyű. 

Általános védekezés lehet a szúnyoghálók, de az sem nyújt teljes biztonságot. Az ablakok résein be tudnak jutni így is a lakásba, tehát ezekre fokozottan kell figyelni. Naplemente környékén aktívak ezek a rovarok, így ha szellőztetjük a lakást, érdemes nem ebben a napszakban megejteni ezt. Ami hatékony lehet, azok a feromoncsapdák használata: ezek vonzani kezdik a poloskákat, ezzel pedig csökkenteni tudjuk a poloska-populációt. Kertek esetében bizonyos rovarokat és madarakat érdemes a ház köré csábítani, ők természetes ellenségei a büdös bogaraknak.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában