Testsúlyuk harmadát elvesztették négy nap alatt

1 órája

Megszólaltak a baranyai szakértők a tömeges fecskepusztulásról

A szeptember 13. és 16. között Magyarországon átvonuló Boris-ciklon okozta hideg és esős idő miatt elsősorban nem itthoni, hanem az északabbról érkező, éppen a hazánkban tartózkodó füstifecskék pusztultak el – adta hírül legfrissebb közös hírlevelében a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) és a Baranya Természeti Értékeiért Alapítvány.

Balikó Gergely

Mint közölték, az ország nagy részén akkor tapasztalható négy napos folyamatos esőzés és lehűlés komoly problémát okozott az éppen hazánkban tartózkodó füstifecskék számára. Számtalan helyen lehetett találkozni az eső elől menekülő, legyengült madarakkal, amelyek a házak ablakpárkányain, házfalakon, féltetők alatt és nyitott épületekben próbáltak menedéket lelni – idézte fel az MME vármegyei csoportja.

Ismertetésük szerint sajnos a füstifecske életmódjából és táplálkozási stratégiájából eredően kitett az ilyen elhúzódó tartósan hideg, csapadékos időnek. Országos szinten több tízezer madár is elpusztulhatott ebben az időszakban és több ezret mentettek meg a jószándékú emberek

 – hívták fel a figyelmet.

Az MME helyi szervezete kiemelte: a gyűrűzési és megkerülési eredmények alapján azonban úgy tűnik, hogy ezek a madarak már részben nem a hazai fészkelő állományhoz tartoztak, hanem az északabbról, főleg Csehországból, Szlovákiából, Németországból és Ausztriából érkező egyedek voltak, de akadt egy Máltán gyűrűzött madár is.

Mint kifejtették, jól mutatja a rossz idő fecskékre gyakorolt hatását, hogy míg a ciklon előtt 21-22 grammos fecskéket mértek a sumonyi madárgyűrűző államoson, addig a ciklon átvonulása után 15-17 gramm volt az átlagos tömegük, ami 25-30 százalékos súlyveszteséget jelent négy nap alatt.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában