Váltás

2024.09.11. 07:00

Kiket rúgnak ki októberben Pécsen?

Nem lesz sem a pécsi polgármesternek, sem az új, nemzeti, jobboldali és független összetételű közgyűlési többségnek könnyű a dolga Pécs következő éveiben, hiszen a jogszabályok erdejében is el kell igazodniuk ahhoz, hogy a város és a gazdasága ne fusson zátonyra. Mindenesetre így vagy úgy októbertől már komoly változások lehetnek a polgármester eddigi vezetői gyakorlatában is.

Bóka Máté Ciprián

A júniusi választás eredményeként a pécsi közgyűlésben a Fidesz-ÖPE-KDNP szövetségnek 11 képviselője lesz, a többségét elvesztő baloldali csoportnak pedig a polgármesterrel együtt kilenc. Mellettük még a Mi Hazánk, a Tiszta Kezek Egyesület, az MKKP és a Mindenki Pécsért Egyesület is egy-egy képviselőt juttatott be a közgyűlésbe. A 15. számú kertvárosi választókerületben még nem dőlt el a mandátum sorsa, ugyanakkor a kialakult erőviszonyokon lényegében ez nem változtat majd, de egy erősebb közgyűlési többség – ahogy Csizmadia Péter fideszes frakcióvezető fogalmazott – erősebb Pécset eredményezhet. 

polgármester, pécs, közgyűlés
Alaposan átalakul a helyzet Pécsen, a polgármester számára a közgyűlés valódi többsége diktál majd
Fotó: Laufer László

Kinek lesz polgármestere? 

Eddig a polgármesternek volt közgyűlése, októbertől viszont a közgyűlésnek lesz polgármestere

 – ezt szintén Csizmadia Péter nyilatkozta, utalva arra a fordulatra, ami októbertől várható Pécsen, amikor az új összetételű közgyűlés megalakulhat.  Csakhogy felkészülhetnek arra is, hogy a pénzügyi, egzisztenciális hatalmához ragaszkodva a most még regnáló baloldali csoport a polgármesterrel együtt próbál keresztbe feküdni a megválasztott képviselők döntésének. 

Mint mond a törvény?

Az önkormányzati törvény szerint az alakuló ülést a polgármester hívja össze és vezeti. A képviselő-testület az alakuló, vagy az azt követő ülésen  felülvizsgálja szervezeti és működési szabályzatáról szóló rendeletét. Az SZMSZ azért lényeges, mert a törvény után ez szabályozza részleteiben az adott önkormányzat működését, ebben határozzák meg például a bizottságok összetételét, jogköreit, vagy éppen a törvény által behatároltan szabhatják meg a polgármester hatásköreit. Az alakuló ülésen választhatják meg az alpolgármestereket is, akiknek a feladatköreit viszont a polgármester határozhatja meg.

Úgy tudjuk, hogy az alakuló ülést várhatóan október 15-re hívja majd össze polgármester, ami azért lesz különösen érdekes, mert a jogszabály szerint a polgármester előterjesztése szükséges a bizottságok tagjainak, az alpolgármester megválasztásához. 

A polgármester majd nem tűzi napirendre?

Városházi forrásunk szerint az is felmerülhet, hogy például egy önkormányzati céges személycsere kapcsán nem tűzi napirendre a kérdést a városvezető, hanem csak a rákövetkező közgyűlésen teszi ezt meg – ám még ekkor is lehet eszköz a kezében. Az önkormányzattal ellentétes érdekekre hivatkozva a visszadobhatja a közgyűlési döntéseket, amiket aztán ugyan újra kell tárgyalni – általában – az egy hónap múlva esedékes rendes közgyűlésen. Ilyenkor a két ülés közötti időszakot felhasználhatja kommunikációs támadásokra. Ez a fegyver azonban kétélű lehet, hiszen a polgármester szerepe a választók szemében kimerülhet abban, hogy egy szűk kisebbség vezetőjeként csatatérré változtatja az önkormányzatot.

Per is lehet a vége

Mindenesetre a törvény úgy szól, hogy a polgármester tisztsége akkor is megszűnhet – nem csak méltatlanság megállapításával vagy az összeférhetetlenség kimondásával –,  ha sorozatosan törvénysértő tevékenysége, mulasztása miatt a felelősségét jogerős bírósági ítéletben megállapítják. 

A sorozatos mulasztás arra is vonatkozhat, hogyha nem hajtja végre a közgyűlési többség akaratát, nem tartja be a jogszabályokat. Erre a kormányhivatal törvényességi felügyeleti eljárás keretében is figyelmeztetheti, aminek az alapvető célja, hogy a képviselő-testület és a polgármester működésének jogszerűsége biztosított legyen.  Ha a kormányhivatal jogszabálysértést észlel, akkor legalább tizenöt napos határidőt ad annak megszüntetésére, és erre az érintett köteles a megadott határidőn belül reagálni, akár az ügy megoldása érdekében megtett intézkedéséről vagy egyet nem értéséről. A kormányhivatal a törvénytelen működés bizonyos eseteiben kezdeményezheti a képviselő-testület összehívását, és fegyelmi eljárást is indíthat a vétkező ellen. 

A törvényességi felhívás eredménytelensége esetén a hivatal újabb jogi eszközök alkalmazásáról mérlegelési jogkörben dönt, tehát akár pert is kezdeményezhet, de ilyenkor a jogerős döntés meghozatalára hónapokat is várhatnak.

Ezek a legfontosabbak döntési hatáskörök

A képviselő-testület hatásköréből – többek között – nem ruházható át: 

  • a rendeletalkotás;
  • szervezetének kialakítása és működésének meghatározása;
  • a törvény által hatáskörébe utalt kinevezés, vezetői megbízás;
  • a helyi népszavazás elrendelése, kitüntetések és elismerő címek alapítása;
  • a gazdasági program, a hitelfelvétel;
  • intézmény alapítása, átszervezése, megszüntetése; 
  • a képviselő, polgármester méltatlansági és a vagyonnyilatkozati eljárással kapcsolatos, továbbá összeférhetetlenségi ügyében való döntés.

Kiknél rezeg a léc?

A baloldali káderpolitikának köszönhető lett a milliárdos kormányzati támogatásból működő ZSÖK Nkft. igazgatója Hummel Márk, aki karbantartási igazgatóból a városi kulturális élet első embere a baloldal regnálása alatt. Meixner Barna a jelenleg a Biokom Nkft. ügyvezetője, akinek apja, Meixner András a korábbi szocialista városvezetés idején volt alpolgármester, és most még a Pécsi Kommunikációs Központ Felügyelőbizottságának elnöke. 

Nem kizárt, hogy mindkettőjüknek menniük kell, ahogy várhatóan a kommunikációs cég ügyvezetőjének, Póré Lászlónak is. Dragovácz Márk, a Pécs-Pogányi Repülőteret Működtető Kft. és az Air-Horizont NKft. ügyvezetője is, az vele kapcsolatban is felmerült, hogy az új testület meneszti, többek között éppen azért, mert nem biztosította az átláthatóságot a menetrendszerinti járatok kapcsán. 

Várhatóan a Tüke Busz Zrt. igazgatóságában ülő volt városi MSZP-elnök, Gulyás Emil sem marad a helyén, ahogyan Skutnik Tibor vezérigazgató távozására is sor kerülhet. A PSN Zrt. vezérigazgatója, Máté János pedig bizalomvesztés miatt azért távozhat, mert a birtokában lévő baloldali lap durva lejáratókampányokat indított jobb-, akár baloldali szereplők ellen. A Pécsi Vagyonhasznosító Zrt. vezérének, Jedlicska Zsófiának is vélhetően új munkahely után kell néznie, miután ugyanazt a cégvezetői ingatlankiárusítási gyakorlatot folytatta, mint elődje, Szabó Szilárd. A városházi tanácsadók, biztosok, tanácsnokok, valamint csak a DK-s városvezetéssel lojális, csak egy szűk kör pénzügyi gyarapodását kiszolgáló háttéremberek talpára is útilaput köthetnek.  

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában