A víz az úr?

2 órája

Orbán Viktor Dunaszekcsőn tartott árvízvédelmi ellenőrzést (videó)

Szűk két hete, aki nem figyelte a vízjelző szolgálat előrejelzéseit, aligha számíthatott arra, hogy néhány nap múlva hatalmas ár söpör végig a Duna baranyai szakaszán. Hiszen szeptember 13-án még igen alacsony, 177 centiméteres volt a vízállás Mohácsnál, a keddi tetőzéskor pedig 889.

Árvíz - Dunaszekcsőn tartott árvízvédelmi ellenőrzést Orbán Viktor

Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher

Az Országos Vízügyi Főigazgatóság szeptember 11-én kongatta meg a vészharangot, ugyanis a vízgyűjtő területein hullott rengeteg csapadék máris árhullám indult el a Dunán, amelynek hatására Mohácsnál néhány nap alatt hat méterrel emelkedik a folyó vízszintje. Mivel azonban a következő hétvégén óriási mennyiségű eső és hó volt várható az Alpokban, már látszott, hogy az árnak bőven lesz utánpótlása, így a tetőzés időpontja és mértéke még bizonytalan volt.

Három nappal később ugyan folyó szintje még mindig nagyon alacsony, 222 centis volt Mohácsnál, akkor azonban már a korábban vártnál jóval nagyobb, csaknem nyolcméteres vízre figyelmeztettek. Sőt, később úgy tűnt, a folyó vízszintje a jövő a tetőzéskor Mohácsnál megközelítheti a 2013-ban mért legmagasabbat (964 centiméter) is.

Baranyában szeptember 17-én kezdődtek meg az ár fogadásána előkészületei, három településen - Bárban, Dunaszekcsőn és Mohácson - volt szükség a védekezés megszervezésére. A védekezés koordinálásáért felelős testületek, így a helyi védelmi bizottság éjjel-nappal, minden órában nyomon követték a helyzetet. A Dunán közelítő árhullám miatt a megyében rendre a legveszélyeztetettebb település Dunaszekcső, a falut ugyanis nem védik gátat. Éppen ezért úgynevezett nyúlgát kialakításához láttak hozzá az Alsó-Dunasor utcában, s a Dunába ömlő, ár idején visszaduzzadó patak környékét is homokzsákokkal vették körbe.

A szakemberek már ezt megelőzően mindenütt meghatározták a védelmi szakaszokat, kijelölték azok vezetőit és az ott dolgozó embereket. Megszervezték a homokszállítást és az egyéb, a védekezéshez szükséges dolgok célba juttatását. Mohácson arra kérték a szigeti nyaralók tulajdonosait, helyezzék biztonságba az ott tárolt értékeiket.  

– Minden a tervek szerint halad, van elég anyag, ember, szervezetten halad a munka, péntekre el is készülhetünk a munka nagy részével 

– nyilatkozta lapunknak múlt szerdán Dunaszekcső polgármestere, Faller János.

A faluban több mint egy kilométer hosszúságban kellett ideiglenes védműveket emelni a Duna partján, a helyiek mellett közelebbről és távolabbról is érkező önkéntesek is kivették a részüket a feladatokból. A védekezést megkönnyítette, hogy egy négyszáz méter hosszú, gumiból készült mobil gát is elhelyeznek, amivel rengeteg homokzsákot tudtak kiváltani. Utóbbiakból így is több tízezerre volt szükség.

Mohácsnál szeptember 19-én leállították a kompközlekedést, a Duna átlépte a 700 centimétert, így elrendelték az elsőfokú készültséget. Bajánál hétfőn 921 centiméterrel tetőzött a folyó, akkor már látszott, Dunaszekcsőt és Mohácsot keddre virradó éjjel éri el az árhullám tetőpontja. Mohácsnál másodfokúra emelték a készültség szintjét.

Végül így is történt. Dunaszekcsőn és Mohácson egyaránt kedden tetőzött a Duna, 903, illetve 889 centiméterrel. Orbán Viktor kedden Dunaszekcsőn tartott árvízvédelmi ellenőrzést. Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke a látogatásról azt közölte, a kormányfő a dunaszekcsői révnél találkozott Hargitai János országgyűlési képviselővel, Faller János polgármesterrel és Pávkovics Gáborral, Mohács polgármesterével, akikkel együtt meghallgatta a vízügyesek és a katasztrófavédők déli Duna-szakaszra vonatkozó helyzetjelentését. 

– Dunaszekcsőn a védművek kiépítettsége 100 százalékos. A mobilszivattyúk telepítése megtörtént. Helyenként kisebb repedések és szivárgások jelentkeztek, azonban ezek jelentős beavatkozást nem igényelnek. A szakemberek folyamatos figyelőszolgálatot látnak el 

– hangzott el a jelentésben.

Az előrejelzés szerint a tetőzés Mohácsnál szerdára virradó éjjelig elhúzódik, utána először lassú, majd egyre gyorsuló apadásra lehet számítani. Jövő hétfőig mintegy három méterrel csökken a Duna vízszintje. Lapunk tudomása szerint Mohácsnál továbbra is jól állják a vizet a védművek, rendkívüli esemény nem történt. A védelmi készültség fenntartására várhatóan ennek a hét végéig lesz szükség.

Rekord rekord után

A folyón az évezred első nagyobb árhulláma 2002 nyarán érkezett, és az augusztus 18-i 848 centiméteres budapesti tetőzésével az ott addig mért legnagyobb vízszintet eredményezte. Ám nem kellett sokat várni, 2003. augusztus 29-én majdnem (egy centiméter híján) megdőlt a valaha mért legkisebb érték is, 52 centiméteres vízállással. A kettő között mindössze 1 év és 11 nap telt el. A következő csúcsérték 2006 tavaszán született, az április 4-én bekövetkezett 860 centiméteres tetőzéssel. Az ezt követő évek átmenetileg rekordoktól mentesek voltak, bár 2010-ben a legnagyobb, 2011-ben pedig a legkisebb vízállást igencsak megközelítették a vízszintek. Majd jött 2013, és egy újabb, minden eddiginél nagyobb árhullám vonult le a Dunán, Mohácson 964 centimétert mértek. Az ezt követő években tíz évig nem alakultak ki jelentősebb áradások a folyón. Idén júniusban viszont Mohácsnál 779, tavaly szilveszterkor pedig 805 centis vizet mértek.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában