Pénz beszél

2 órája

Nemcsak a helyüket, de milliókat is bukják

Szinte a baloldal összes bizottsági elnöke elveszítette a választást júniusban, de a balos tanácsnokok is búcsút mondhatnak a közgyűlési munkának és az azzal járó évi közel bruttó hat milliós jövedelemnek. Még nagyobbat bukhatnak a jelenlegi MSZP-DK-s alpolgármesterek, aki egy év alatt bruttó 14 milliós fizetést vehettek fel.

Bóka Máté Ciprián

Ruzsa Csaba valószínűleg búcsúzik

Fotó: Kovacs Liliána

Az MSZP-DK-Jobbik-Momentum politikusok közössége által alkotott, mostanában "civilnek" nevezett szerveződésnek 2019-ben még 17 képviselője volt a polgármesterrel együtt a 26 fős testületben. A város lélekszámának csökkenése miatt ugyan eggyel kevesebb mandátumot osztottak ki az idei választásokon (25-öt), de így is a legnagyobb törést a baloldali koalíció szenvedte el. Azontúl, hogy a ciklusban  kivált a koalícióból a Tiszta Kezek nevű formáció három tagja, idén júniusban elvesztette a mandátumát szinte az összes baloldali bizottsági elnök, ráadásul a polgármesterrel együtt is csak 10 képviselőjük lehet októbertől. Ennek több milliós ára van...

Milliós fizetést bukják el a városházán
Milliós fizetést bukják el a városházán

Akik baloldalról mentek

A választási eredmény miatt távozik posztjáról Horváth Tamás, a kulturális bizottság baloldali elnöke, DK-s dr. Kunszt Márta a jogi és ügyrendi bizottság első embere, aki egyben civil tanácsnok is volt. A szocialista dr. Schmuck Roland számára is véget ért erre az öt évre a városházi karrier, pedig ő a gazdasági bizottságot vezette, mégsem sikerült bejutnia újra a közgyűlésbe. Ugyanez történt a szintén szocialista Sík László Lajossal, aki a városfejlesztési bizottság első embere volt. A baloldali csoportból búcsúzik még a DK-s Auth István, aki nemzetiségi tanácsnok volt. 

Akik kiváltak és mennek

A Tiszta Kezek Frakció tagjai közül ketten estek ki a közgyűlésből, Topán László mindössze bizottsági tag volt, ahogyan Hencsei Zsolt is, bár neki két helyet biztosítottak. 

A jobboldalról is vannak távozók

A Fidesz-KDNP-ÖPE szövetségből csak egy-egy bizottsági helyett kaptak meg azok a képviselők – Kővári János, Musch Zoltán, Hári József –, akik távoznak a közgyűlési munkából. Hári József pedig nem is indult el júniusban. 

A milliós fizetésüktől búcsúzhatnak

A három jelenlegi baloldali alpolgármester közül a DK-s Zag Gábor és az MSZP-s Nyőgéri Lajos biztosan tagja lesz a közgyűlésnek, hiszen a választáson bekerültek a testületbe. Ruzsa Csaba azonban ahogy 2019-ben, most sem vállalta a megmérettetést, de várhatóan még egyszer nem is tudja maga mellé beemelni Péterffy Attila a tisztségviselők közé. Tehát várhatóan Zagnak és Nyőgérinek marad némi jövedelme a városházáról is képviselőként, de az amúgy rendkívül vagyonos Ruzsának ilyen fizetése már nem lesz. 

Hasonló cipőben van Fogarasi Gábor is, aki szintén bizottsági elnök jelenleg még és őt is megválasztották képviselőnek, de várhatóan újra nem szerezheti meg magának a jól jövedelmező elnöki széket. 

Így keresnek a városházi politikusok Pécsen 

A szabályok szerint megyei jogú város polgármestere Pécs méretű város esetében bruttó 1,3 milliós illetményt kap, aminek 90 százalékát (1,17 milliót) kapják meg az alpolgármesterek a helyi szabályok szerint. Ezek mellé még jár számukra költségtérítés átalányban. 

A jelenlegi önkormányzat SZMSZ-e szerint a képviselői fizetés a mindenkori minimálbérhez igazodik, azaz annak megfelelő a tiszteletdíj alapja. Ez jelenleg bruttó 266.800 forint. 

Amennyiben azonban a képviselő már

  •  egy bizottságnak a tagja, akkor az alapdíjat plusz annak 20 százalékát kaphatja meg, 
  • ha már két bizottság tagja, akkor már 50 százalékkal nagyobb a jövedelem. 
  • A tanácsnok és bizottsági elnök pedig az alapdíjat és annak még 90 százalékát kaphatja meg, vagyis jelenleg több mint félmillió forintot vihet haza havonta.
  • Összehasonlításképpen 2019-ben még csak 110 ezer forint volt a képviselők alap tiszteletdíja.

Összességében tehát az alpolgármesterek évente nagyjából bruttó 14 milliót kerestek, míg egy bizottsági elnök 6 milliónak örülhetett. 

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában