Lobbiznak

2 órája

Megmentenék a baranyai vonatközlekedést

Sokaknak fontos tömegközlekedési eszköz a vonat, Pécsről Budapestre is rengetegen utaznak IC-vel. Ám az elmúlt időszakban már ezt sem élvezhetik igazán az utasok, sőt vármegyénkben szinte teljesen leépült a vasutas kultúra.

Jusztin Levente

A lelkes civilekből álló Pannonvasút Egyesület képviseletében Szarvas-Hier­holcz Márk osztott meg erről, illetve az egyesület tevékenységéről néhány információt.

– A legnagyobb motivációt az Indóház magazin jelentette, aminek a címlapján a 2007-es és a 2009-es vonalbezárások előszele, a 62-es vonal Középrigóc és Sellye közti szakaszának a bezárása volt „Elment az utolsó vonat” címmel

 – mesélte lapunknak. 

Kilenc évesen nem kapott teljesen tiszta képet arról, hogy egy ilyen kormányzati döntésnek mekkora a súlya. Viszont 2020-ban egy vasútrajongó csoportban találkozott egy kiírással, miszerint szeretnének közösen tenni a baranyai vasútért. Ez lett a Baranyai Vicinálisokért Egyesület, melyből később alakult a Pannonvasút Egyesület. Szerteágazó a tevékenységi körük, tartják a kapcsolatot az Építési és Közlekedési Minisztériummal, valamint a MÁV-val és a MÁV-Starttal, számos települési önkormányzattal, javaslatokat nyújtanak be akár a minisztérium, akár a MÁV részére. Rendezvényeket szerveznek, illetve a Baranya és Somogy vármegyében nem használatos vasúti mellékvonalakat takarítják.

Az örökségvédelem nem csupán ebben mutatkozik meg, ott voltak tavaly júliusban a 47-es számú Dombóvár–Komló vasútvonal búcsúztatóján. Legnagyobb figyelmet ezek a búcsúztatók kapják, de igyekeznek nyíltan felszólalni a Sellye–Vajszló vonalszakasz megújításáért, illetve a 47-es számú vasútvonal, és a komlói vasútállomás megmentéséért is. 

Ezen túlmenően lobbizik az egyesület a Pécs és Eszék közötti közvetlen vonatjáratok újraindításáért, elmondásuk szerint ez a terv Navracsics Tibor közigazgatási és igazságügyi miniszter vidékfejlesztési koncepciójába tökéletesen illeszkedik.

Év végén pedig egy emléktúrát szerveznek a Pécs–Pécsvárad vasútvonalon, aminek részleteivel kapcsolatban Facebook-oldalukon adnak tájékoztatást.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában