Balhé

2024.09.02. 20:00

Bőrklinika: nyomozati felülbírálati indítvány lesz

A Tolna Vármegyei Rendőr-főkapitányság szerint nem történt bűncselekmény akkor, amikor a romos, lepusztult és a társadalmi ellenállás, a közérdek miatt apartmanos szálláshelyként be nem építhető Mandulás-kempinget a baloldal elcserélte a város szívében található, remek elhelyezkedéssel bíró, várhatóan 80-100 lakásos társasház kialakítására alkalmas Bőrklinikával.

Bóka Máté Ciprián

A regnáló baloldali önkormányzat szinte örömittas közleményben – a feljelentést tevő személy nevét is közölve – tudatta a rendőrségi bűnügyi hírt, hogy a Tolna Vármegyei Rendőr-főkapitányság szerint nem követtek el bűncselekményt a lepusztult, a korábban a polgármestert támogató MSZP-s körök birtokát képező Mandulás-kemping és az önkormányzati tulajdonú volt Bőrklinika elcserélésével. Az ügyben tavaly indult nyomozás hűtlen kezelés gyanújával. 

Bőrklinika: nyomozati felülbírálati indítvány lesz
Bőrklinika: nyomozati felülbírálati indítvány lesz

A kemping és a klinika épületének értékbecslését az önkormányzat által felkért Otviga Kft. végezte el, majd ezt hitelesítette egy volt MSZP-s képviselő ingatlanszakértőként. Ezek alapján jött az ki, hogy a kemping nettó 795 milliót, míg a bőrklinika 995 millió forintot ér. A cserebiznisz érdekessége, hogy a Mandulás kempinget birtokló cég, az Amandula Kft.  hátterében az a Puch László állt hosszú évekig, aki az MSZP pénztárnoka volt, és támogatta a polgármestert a megválasztásában. Az nem tudható, hogy ezt az összefüggést, kapcsolatot egyáltalán vizsgálta-e a rendőrség. 

A cserebizniszt végül nem a Puch-féle körrel ütötték nyélbe, mert Puch a botrányok közepette kivonult az Amandula Kft.-ből, amely amúgy könyv szerinti értéken ingatlanvagyonként még 200 millió forintnyi értékű vagyont sem tüntetett fel a beszámolóiban. 

Védett növények és romok

A Mandulás kemping kapcsán már korábban beszámoltunk arról, hogy a terület számos védett és fokozottan védett növény- és állatfaj számára jelent élőhelyet a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság nyilvántartása szerint, ugyanakkor romos épületek megtalálhatók rajta, annak ellenére is, hogy az önkormányzat saját költségén részben elkezdte azok eltakarítását (holott erre a baráti tulajdonost kötelezték még évekkel ezelőtt). Ráadásul a város lakói sem szerettek volna ott lakóparkot látni – mindezek pedig azt is mutatják, hogy a telek beépíthetősége erőteljesen korlátozott, ami egyben a piac értékét is meghatározza. 

Bőrklinika sokkal jobb helyen van

A nyomozók által felkért ingatlanszakértő szerint ugyanakkor a volt MSZP-s képviselő által szentesített, eredetileg megbecsült 795 és 995 milliós árat nagyságrendileg elfogadhatónak tartotta, és némi indoklás után a rendőrség szerinte elfogadható ezek alapján az ügylet, amely során Pécs kapott

  •  200 millió forintot és 
  • egy szemetes, romos lepusztult kempinget, amit az eddigi baloldali tulajdonosok sem tudtak hasznosítani, és nem is akartak. 
  • Cserébe elveszített egy értékes, a belváros szélén található ingatlant, a volt Bőrklinikát, ahol milliárdos haszonnal lehet ingatlanfejlesztést végrehajtani, 
  • és ahol önkormányzati tulajdonnal akár közösségi célokat szolgáló intézmény(ek), költségelvű bérlakások, idősotthon is épülhetett volna. 

Felülbírálati indítvány lesz

A Körömi Attila által korábban benyújtott feljelentés alapján indult a nyomozás tavaly, most lapunkkal azt közölte, hogy rendőrségi határozatban található indoklás szerinte téves következtetéséket von le, bizonyos tényeket nem vettek figyelembe, mintha azok nem is lennének lényegesek. Hozzátette: az ügy időben elkülönülő, különálló részleteit összetolták, emiatt nem vehették észre, hogy a Mandulás-kemping rendbetétele már a csereüzlet előtt is aktuális volt, semmi köze nem volt ahhoz. Körömi Attila lapunknak azt mondta, az ügyben mindezek miatt felülbírálati indítványt nyújt be. 

Pont most?

A történet pikantériája, hogy – talán véletlenül – a nyomozás lezárásával éppen akkor jelentkezett a hatóság, amikor Körömi Attila a szeptember 22-én tartandó időközi pécsi önkormányzati választáson indul független képviselőjelöltként Kertvárosban a többségét júniusban elvesztő baloldal jelöltjével szemben is. Egy ilyen információ nyilvánvalóan a városvezetéssel szembehelyezkedő, az MSZP-DK-s befolyás alatt álló polgármesterrel kritikus jelölt megítélésére nézve lehet negatív hatással. Ugyanakkor a rendőrségi nyomozás azért került át Tolna megyébe, mert a Baranya Vármegyei Főügyészséget és Baranya Vármegyei Rendőr-főkapitányságot elfogultság miatt az eljárásból kizárták. Az eljárás lefolytatására az ORFK a tolnai főkapitányságot, míg a nyomozás feletti törvényességi felügyeletre a Legfőbb Ügyészség a Tolna Vármegyei Főügyészséget jelölte ki.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában