Nagyboldogoasszony ünnepe

2024.08.20. 13:40

Sokan ünnepeltek Borjádon

A bólyi plébániához tartozó borjádi templom búcsúját tartották augusztus 15-én, Nagyboldogasszony, Szűz Mária mennybevétele főünnepén, amikor szentmisét celebrált Felföldi László pécsi megyéspüspök.

Bama.hu

Forrás: Pécsi Egyházmegye

Az ünnepi alkalomra a bólyi plébániáról gyalogos zarándokok érkeztek az alig 400 fős lakosú településre, ahol kicsik és nagyok azért gyűltek össze, hogy hálát adjanak a hitükért, a közösségért, a szeretet biztonságáért. A gyalogosan érkező zarándokokat Asztalos Gábor Tamás állandó diakónus köszöntötte a Nagyboldogasszony-templomban. A szentmise előtt az egyházközség képviseletében Lelkes László mondott köszönetet Felföldi László püspöknek, amiért Kutas Attila bólyi plébános meghívását elfogadva, 32 év után újra főpásztorral ünnepelhet a közösség.

Az egyházközség tagja, Kurucz Lászlóné ismertette röviden a hallgatóságot az írásos forrásokban már 1311-ben a pécsi püspökség birtokaként említett Borjád település történetével. Beszélt az 1928-ban felszentelt templom búcsújához kapcsolódó népszokásról, melynek hagyományai egy legendára nyúlnak vissza, mely szerint a tanítványok Mária sírját felnyitva a holttest helyén csak virágokat és gyógynövényeket találtak.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában