Videójáték

2024.08.31. 16:40

Hamarosan kezdődik az iskola, már a csalók is várják

Wald Kata

Hamarosan kezdődik az iskola, a gyerekek napokon belül visszatérnek az oktatás világába, ami ma már akár digitálisan is megvalósulhat. A Szabályozott Tevékenységek Felügyeleti Hatósága arra figyelmeztet, hogy a kiberbűnözők különféle trükkökkel igyekeznek kihasználni ezt az időszakot, és célkeresztjükben a szülők, a diákok és a tanárok egyaránt benne vannak. 

A hatóság felhívása szerint az iskolakezdés elején kiemelten legyünk óvatosak, hogy ki tudjuk védeni az online tanszervásárlásokhoz kötődő csalásokat és egyéb, iskolai célú adathalász kísérleteket. - Tartsuk mindig szem előtt, hogy ami túl szép ahhoz, hogy igaz legyen, az általában nem az! - hangsúlyozzák. Nagyon fontos az is, hogy mindig csak megbízható weboldalakon vásároljunk. A hatóság a szülőknek azt tanácsolja, hogy vizsgáljanak meg minden olyan iskolával kapcsolatos alkalmazást, amelyet gyermekük telepíteni szeretne a készülékekre. A programok letöltése előtt javasolt átnézni azok értékeléseit, adatvédelmi irányelveit, illetve az appokról szóló szakmai cikkeket.

Célszerű a gyerekekkel a megfelelő jelszóválasztásról is beszélni - érdemes meggyőződni arról hogy a gyermek eszközei és iskolai fiókjai erős, egyedi jelszavakkal vannak beállítva. Mindezek mellett fontos megtanítani nekik, hogy soha, semmilyen körülmény között ne adják ki személyes adataikat idegeneknek.

A szülőknek a hatóság azt is tanácsolja, hogy kellő körültekintéssel válasszák meg az online játékok körét, amelyekkel gyermekeik játszhatnak, hiszen az elmúlt két évben közel ötven százalékkal nőtt a videójátékokhoz kapcsolódó támadások száma világszerte. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában