Múltidéző

2024.08.12. 14:00

Duna-túra: régi fotókon a folyó szerelmesei - galéria

Pucz Péter (Pécsi Újság.hu)

Évtizedeken át ismétlődő eseményt jelentett – s jelent még ma is –, amikor a Nemzetközi Duna-túra résztvevői kikötöttek Mohácson, s tábort állítottak a Sokac-révnél. A világ leghosszabb szervezett vízi túrája idén 67. alkalommal érintették Mohácsot, mi pedig felütöttük a fotótárat. 

A Nemzetközi Duna-túra a világ leghosszabb, legrégebbi szervezett vízi túrája, 1956-ban alapították szlovák és magyar kajakosok. Az első túra Pozsonyból indult és Budapestig tartott. Majd Pozsony–Belgrád, Bécs–Belgrád, majd sokáig Ingolstadt–Silistra jelentette a távot. 

A délszláv háborúk idején Mohács jelentette a túra végállomását. Idén Ingolstadttól ­Brailaig tart a túra nyolc országon át, a teljes távot vállalók 2285 kilométert teljesítenek a résztvevők 69 nap alatt. A túra résztvevőinek létszáma gyakorlatilag kikötőhelyenként változik, attól függően, hogy ki mennyi időt tud szánni rá. Vízitúra ez a javából annak is, aki csupán egy hosszú hétvégére, egy vagy több hétre, hónapra csatlakozik a Duna-túrázók magját megőrzött, de évről évre bővülő nemzetközi csapathoz. 

A túrázók a Duna menti városok közti kilométereket önerőből hajtott kenuval, kajakkal, esetleg ladikkal teszik meg a lehetőségeik, fizikai képességeik szerint. A túra bár szervezett, de a haladás nem csoportos, hagyományosan mindenki maga osztja be a napirendjét, mindenki maga dönti el, mikor indul és mikor érkezik. 
 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában