Az erdők védelméért dolgoznak

2024.08.06. 14:40

Abaligetre látogatott az Országos Erdőtanács

A Mecsekerdő Zrt. látta vendégül a közelmúltban az Országos Erdőtanácsot, amelynek ülése után a tizenkét főből álló grémium tagjai ellátogattak az állami erdőgazdaság nemrég elkészült Abaligeti Magkezelő Központjába is.

Bama.hu

Fotó: aBSicht

A Mecsekerdő ismertetése szerint az Országos Erdőtanács a magyar kormány véleményező, javaslattevő, tanácsadó testülete, amelynek legfőbb feladata „az erdő védelmét és a fenntartható erdőgazdálkodást érintő aktuális kérdések megtárgyalása, az erdőgazdálkodás tudományos-szakmai és széles körű társadalmi megalapozása, valamint az erdőhöz fűződő érdekek közti összhang megteremtése”.

A tanács ülésén a többi között tudományos intézmények, államigazgatási, szakmai és civil szervezetek képviselő vettek részt és egyebek mellett az erdők alkalmazkodását segítő erdőgazdálkodásról, a szaporítóanyag ellátás európai helyzetéről szóló, valamint a magán-erdőgazdálkodás szerveződését és működést akadályozó tényezőket bemutató előadást is meghallgathattak.

Az erdőgazdaság beszámolt arról is, hogy az ülést követően a Mecsekerdő Zrt. Abaligeti Magkezelő Központjának elkészült beruházását tekintette meg a tanács, amely fejlesztés a saját szaporító alapanyag kezelése, tárolása mellett a déli származású, úgynevezett klímaadaptív szaporító alapanyag bázisául is szolgálhat a jövőben.

Ripszám István, a Mecsekerdő Zrt. vezérigazgatója korábban a Dunántúli Naplóhasábjain beszámolt arról, hogy már a mecseki erdőgazdálkodásban is egyértelműen tapasztalhatóak a klímaváltozás hatásai. Ugyan a Mecsek nem lesz kopár terület a jövőben sem, azonban egyes fafajok, köztük a bükk és a fenyőfélék visszaszorulhatnak, más őshonos fajták, mint a molyhos tölgy és az ezüst hárs viszont előtérbe kerülhetnek – nyilatkozta akkor.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában