A klímapolitikai Intézet igazgatója az MCC-ben

2024.08.30. 18:30

A hőség és az aszály időjárási jelenségek, a klímaváltozást globálisan és évtizedekben mérik

Izgalmas diskurzus jellemezte a nyár utolsó eseményét a pécsi képzési központban, Kinek van igaza? Klímaaktivisták és klímatagadók érvelési hibái címmel augusztus 29-én.

Bama.hu

Forrás: MCC

Fotó: Nagy Laura

– A klímaaktivisták radikális nézetei és a klímaváltozást tagadók dogmái mellett létezik egy harmadik út, az emberi természet megértése, az egymás érveinek megértése, illetve az alkalmazkodás módjainak megtalálása

 – hangsúlyozta a Klímapolitikai Intézet igazgatója a pécsi MCC-ben. 

Calum TM Nicholson elmondta, aki tagadja a változást, az figyelmen kívül hagyja a tudományos kutatásokat. A klímaaktivisták viszont túlzottan a társadalomtudományokra hagyatkozva megvetnek mindenfajta ellenvéleményt.

A hallgatóság számos kérdést, véleményt fogalmazott meg. Az MCC vendégoktatója és a Cambridge-i Egyetem kutatója a klímaváltozás kapcsán úgy fogalmazott, a bolygó nem mindig a barátunk, a természet mindig is kihívás elé állította az embert. A túlélést és fejlődést a jó alkalmazkodási képességünk biztosította. Nicholson szerint ez lesz a döntő a klímaváltozás esetében is. Meglátása szerint a probléma az, hogy mára eltávolodtunk a természettől, nem értjük a folyamatokat és rosszul reagálunk rájuk. Példaként azt említette, nem a földrengés vagy a cunami öli meg az embert, hanem a rosszul, vagy rossz helyre megépített épület.

Az előadó szerint, ha tiszteljük a természetet és ismerjük a működési mechanizmusokat, ezekkel a folyamatokkal együtt lehet élni, nem szabad megfeledkeznünk az évszázados adaptációs szokásokról.

Ugyanakkor a hirtelen bekövetkező természeti katasztrófákkal ellentétben a klímaváltozás nehezebben definiálható, hiszen térben és időben elhúzódó, adatok átlagolásából meghatározott folyamatként írható le.

Így a mostani rendkívüli kánikula és aszály nem feltétlenül a klímaváltozás jele, hanem a jelenlegi időjárás állapota, az éghajlatváltozást ugyanis globálisan és harminc év távlatában mérik – tette hozzá Calum Nicholson.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában