Balhé

2024.07.30. 20:00

Vizsgálat: belenéznek más leveleibe a pécsi városházán?

Nem támogatta azt az elképzelést a nemzeti oldal, hogy a jelenlegi baloldali koalíció vásároljon be laptopokat az októberben felálló új testületnek. Arra gyanakszanak ugyanis, hogy a balosok belenézhetnek mások levelezéseibe. A júniusi választás előtt már volt hasonló botrány Pécsen, most meg is van az ezzel kapcsolatban indult vizsgálat eredménye.

Bóka Máté Ciprián

Az elmúlt héten tárgyalt arról a pécsi önkormányzat illetékes bizottsága arról, hogy az októberben felálló új testület tagjainak laptopokat vásárolnak.  A még regnáló baloldali testület tagjai ragaszkodtak ahhoz, hogy most döntsenek a vásárlásról, holott Barkóczi Csaba fideszes képviselő – aki Ispitaalján egyéni mandátumot is szerzett – felhívta a figyelmet arra, hogy a beszerzést az új közgyűlés megalakulásáig elnapolhatnák. A nemzeti oldal képviselője azzal érvelt, hogy az elmúlt hónapokban, különösen a választási kampány ideje alatt többször tapasztalták, hogy egyes képviselők hivatali email-fiókjaiból levelezések, adatok kerültek illetéktelen kezekbe. Az ügyben vizsgálat is indult.

vizsgálat, adat
Vizsgálat derítette ki, hogy megszegték a szabályokat a városházán - Illusztráció: Shutterstock

 

Nem volt alaptalan: vizsgálat indult

Hári József fideszes képviselő ugyanis maga is korábban panaszt tett amiatt, hogy bár ő nem is indult a választáson, mégis a baloldali sajtó a lejáratására egy olyan levelezést is felhasznált, amelyet csupán néhány ember láthatott a Városházán. Emiatt belső ellenőrzést kezdeményezett, amit a Polgármesteri Hivatalban le is folytattak. Az ellenőrzés során kiderült, hogy a Városhazán megsértették a hivatali adatkezelési szabályokat. Az viszont nem derült ki, hogy miként jutottak "illetéktelen" személyekhez a képviselő levelében foglaltak. A vizsgálat során megkérdezett városházi dolgozók nem tudták ugyanis feleleveníteni azt, hogy az ügy mely szakaszában férhetett hozzá valaki a levelezéshez, aki aztán ezzel vissza is élt – áll a dokumentumban. 

A pécsi sportcég vezére a háttérben

A levelezés a helyi MSZP-s laphoz kerülhetett el, amelynek az egyik tulajdonosa Máté János, a PSN Zrt. vezérigazgatója. Az eset azért is lehet aggályos, mert a Máté János által irányított sportcég több ezer gyermek, sportoló személyes adatait is kezeli naponta. 

Az internetes, telefonos csalások, zaklatások miatt pedig köztudott, hogy bármelyik – akár önkormányzati – cégnél a szabálytalan, vagy hanyag adatkezelésnek súlyos következményei is lehetnek.

 Úgy tudjuk, hogy vannak máris olyan szülők, akik inkább elkerülik a PSN Zrt.-t, mert egyáltalán nem bíznak az önkormányzati cég vezetésében. 

Mások dolgoznak, ők lájkolgatnak

A baloldali önkormányzat első számú propagandistája, a szóban forgó MSZP-s helyi laptól a Városházára ejtőernyőző Barabás Béla és városházi társa, az ex-RTL-s, ex-hőerőműves Marton Ferenc lehet az elsődleges összekötő kapocs a Demokratikus Koalíció és az MSZP érdekeit kiszolgáló helyi propagandalapok között. A havonta több százezer forintos fizetést felmarkoló két szereplő mostanában hétköznapi emberek számára munkaidőt jelentő időszakban mások gyalázását, személyeskedő lejáratását lájkolgatja a közösségi oldalakon a társaikkal együtt. 

Persze nem kizárt, hogy 

  • a "jól megérdemelt" szabadságuk alatt, 
  • vagy esetleg az uzsonnaszünetben múlatják ezzel az időt, ám eddig sem szakadtak meg, hiszen városházi sajtóközleményeket meglehetősen ritkán adnak ki, az elvileg a munkájuk részét képező, a lapunktól érkező kérdésekre pedig általában nem is válaszolnak. 

Érdekesség, hogy a Városháza és az önkormányzat körüli nyomozásokról, vagy a lakosságot érintő problémákról rendszerint hallgatnak ugyanezen illetők, holott lenne bőven ezekkel kapcsolatos teendő is a városban. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában