Megbízások

2024.07.29. 20:00

Negyedmilliárdos takarítás Pécsen

Az ősszel felálló és új összetételű testületet megelőzve hoztak döntést. A pécsi kulturális intézmények takarítására több mint negyedmilliárdos tételben adott megbízást a Zsolnay Örökségkezelő Nkft.

Bóka Máté Ciprián

Másfél hónappal ezelőtt bízták meg Hummel Márkot újra a pécsi Zsolnay Örökségkezelő Nkft. vezetésével, holott ősztől új önkormányzat fog létrejönni, miután júniusban a baloldali városvezetői koalíció elvesztette a többséget a választáson. A regnáló, Gyurcsány Ferenccel szövetkezett baloldali koalíciót ez ugyanakkor nem igazán befolyásolta nemrég, ezért ismét egy évre szóló megbízást adtak a karbantartási vezetői posztból felemelt ügyvezetőnek, akinek a szerződésébe azt is beleírták, hogy leváltása esetén visszatérhet a korábbi posztjához. 

Negyedmilliárdos megbízás a takarítás
Negyedmilliárdos megbízás a takarítás
Fotó: Illusztráció, shutterstock

A Zsolnay Örökségkezelő Nkft.-ben, a milliárdokból gazdálkodó kulturális óriáscég élén eddig is politikai kiszorítósdit játszott a szocialista-DK-s belsős pénzügyi-politikai kör. A civakodásuk során előbb eltávolították a korábbi művészeti-szakmai vezetést, majd pedig egy autókereskedéssel foglalkozó illetőt emeltek a kormánytámogatásokat kapó cég élére. Aztán a belharcnak ugyanígy áldozata lett ő is, helyére érkezett aztán Hummel Márk, akit éppen a korábbi igazgató szeretett volna eltávolítani, mert nem volt elégedett a karbantartási területen végzett munkájával. 

Negyedmilliárdos megbízás

Az igazgató bruttó közel egymilliós fizetése (évi 12 millió)  azonban szinte eltörpül amellett, hogy két évre nettó 280 millió forintos megbízást adnak takarításokra a kulturális megacégnél, méghozzá úgy, hogy az év elején lefolytatott közbeszerzési eljárások eredményéről a nyár közepén, tehát uborkaszezonban számolnak be az illetékes városházi bizottságnak. 

A beszámoló alapján négy részre osztották fel a munkát. A feladaton végül pedig két cég osztozik. A Kodály Központ takarítását és a belvárosi telephelyek takarítását a Csepo Bt. nyerte el összesen 106 millió forintos értékben. A Zsolnay Kulturális Negyed északi részének, valamint az egyetemi negyed takarítása a Totalvix Kft. feladata lett, amely mindezekért 177 milliót számlázhat. Mindkét cég egyébként már a korábbi időszakokban is dolgozott a Zsök Nkft.-nek, így már rutinosnak mondhatóak a feladatot illetően. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában