Óvatosabban a következő hetekben!

2024.07.19. 20:00

Kezdődik az üzekedés, ezért gyakrabban jelennek meg a közutakon az őzek

Portálunk visszatérő jelleggel foglalkozik az vadak közúti megjelenésének, illetve az vadelütések és azok megelőzésének témájával. Az Országos Magyar Vadászkamara (OMVK) és az Országos Magyar Vadászati Védegylet (OMVV) közös csütörtöki közleménye az autósokra leselkedő potenciális veszélyre hívja fel a figyelmet.

Balikó Gergely

Fotó: Monika Surzin

A két vadászati szervezet arra hívta fel a figyelmet, hogy az európai őz párzási viselkedése során az őzbakok kergetik a sutákat vagy a konkurenciaharc során egymást. Ilyenkor a szokásosnál aktívabbak, nagyobb területen mozognak – akár napközben is.

Kezdődik a tánc a vadakkal
Kezdődik a tánc a vadakkal
Fotó: Vaclav Matous

Lévén hazánk legnagyobb egyedszámú - a becslések szerint több mint 369 ezres a faj állománya - és legelterjedtebb nagyvadfajáról van szó, gyakorlatilag az egész ország területén, így Baranyában is számíthatunk felbukkanásukra a közúton, ami fokozott balesetveszélyt jelent körülbelül július második felétől augusztus közepéig – derült ki a tájékoztatásból.

Az OMVK és az OMVV kiemelte, mindezt igazolják a statisztikai adatok is: az évi mintegy 7400 nagyvadelütésnek 78 százalékánál őzet gázolnak, jó részét az üzekedés alatt. A két szervezet egyúttal arra kéri a gépkocsivezetőket, hogy a következő hetekben fokozott óvatossággal közlekedjenek.

Összegyűjtöttek továbbá néhány tanácsot, amelyek betartásával jelentősen csökkenhet a vad- és gépjármű ütközések száma. Íme:

  • Indokolt esetben (rossz látási viszonyok, rosszul belátható útszakasz) közlekedjenek lassabban a megengedett sebességnél!
  • Az őz nem jár egyedül: ha egy átszaladt előttünk, még mindig ne gyorsítsunk, szinte biztosan másik is követi!
  • Amennyiben a vadelütés elkerülhetetlen, akkor vészfékezzünk és készüljünk fel az ütközésre, de semmiképp se rántsuk félre a kormányt! Máskülönben letérhetünk az útról vagy átsodródhatunk a szembejövő sávba!
  • Végezetül: a vadveszélyt jelző közlekedési táblák ebben az időszakban nem nyújtanak elegendő támpontot a vezetőknek a vad várható felbukkanása tekintetében, hiszen az őzek nem a megszokott rutinjuknak megfelelően mozognak a területen.

Ez a teendő, ha megtörtént a baj!

Vadelütés esetén a legelső teendő a rendőrség értesítése, hogy jöjjenek – sorolta a teendőket dr. Visegrády Zoltán pécsi ügyvéd szakember, aki június végén nyilatkozott a témában a Dunántúli Naplónak. Szavai szerint legalább ennyire fontos, hogy a lehető legtöbb fénykép-dokumentáció készüljön a balesetről, azért hogy az elütéskor fennálló közlekedési helyzet tisztázható legyen.

Ugyancsak fontos, hogy megvan-e vad, vagy esetleg elment az ütközés után. A rendőrség feladata értesíteni az illetékes területileg illetékes vadásztársaságot, vadászatra jogosultat. Visegrády Zoltán hangsúlyozta: ehhez feltétlenül ragaszkodnia kell a balesetet szenvedő sofőrnek, ugyanis, ha nincs meg a vad, akkor azt neki kell bizonyítania, hogy az valóban vad volt, nem pedig egy haszon- vagy kedvtelésből tartott állat.

Az ügyvéd szintén fontosnak nevezte, hogy az autóhoz se nyúljanak hozzá az ütközést követően, hanem azt elakadásjelzővel megjelölve úgy hagyják, ahogy megállt. A járművön bizonyítékok is lehetnek, például az állattól származó szőr a hűtőrácsban.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában