Szeptember elsejétől áll munkába

2024.07.31. 20:00

Adatvédelmi biztost kapnak a pécsi óvodák

Szeptember elsejétől adatvédelmi biztos áll munkába a pécsi óvodákban – derült ki egy városházi előterjesztésből. A szakember alkalmazását egy informatikai változás miatt a köznevelési törvény írja elő, ugyanakkor az önkormányzati választás előtt nem sokkal előfordult olyan, a szülőket szondázó óvodai adatgyűjtés, amely tiltakozást váltott ki.

Bama.hu

A városházi dokumentum szerint a köznevelésről törvény vonatkozó bekezdése szerint szeptember elsejétől az óvodák a köznevelésért felelős miniszter által jóváhagyott, az állam által díjmentesen biztosított elektronikus tanulmányi rendszert fogják használni.

Adatvédelmi biztost kapnak a pécsi óvodák
Adatvédelmi biztost kapnak a pécsi óvodák

Az óvodák számára ingyenesen biztosított ovi Kréta rendszer használata kötelező, az Educational Development Informatikai Zrt.-vel kötendő megállapodás szerint. Az óvodák önálló adatkezelőnek minősülnek, ezért a megállapodás tartalmazza az adatvédelmi tisztviselő megnevezését és elérhetőségeit is – indokolt az előterjesztés, amelyet az önkormányzat költségvetési és gazdasági bizottsága július végén tárgyalt meg és fogadott el egyhangúlag.

Az előterjesztés szerint a pécsi önkormányzat által fenntartott óvodákban jelenleg nem áll alkalmazásban megfelelő végzettséggel rendelkező adatvédelmi szakember. Mivel pedig fenntartó részéről az intézmények működéséhez szükséges személyi és tárgyi feltételek biztosítása kötelező, ezért a feladat ellátáshoz szükséges adatvédelmi tisztviselőt megbízási szerződés útján kívánják biztosítani. A szeptembertől 2026 év végéig szóló 28 hónapos megbízatáshoz az önkormányzatnak csaknem bruttó 18 millió forintot kell biztosítania.

Előfordult már furcsa adatgyűjtés

Mint lapunk a helyhatósági választások előtt néhány nappal megírta: tiltakoztak a szülők a Keleti Városrészi Óvoda egyik tagintézményében, amiért Nyőgéri Lajos alpolgármester többük érzékenységét sértő adatgyűjtő akcióba kezdett. Barkóczi Csaba fideszes önkormányzati képviselő hívta fel akkor az ügyre a figyelmet a közösségi oldalán.

Ennek apropóján szeretnénk felhívni minden pécsi szülő figyelmét arra, hogy az óvodai és kisgyermek-nevelési intézményeket fenntartó önkormányzatnak nincs jogosultsága a gyermekek családjának digitális térben gyakorolt magatartását, tájékozódási szokásait vizsgálni, és ezen információk birtokában közvetve politikai hovatartozásukról kutakodni

 – fogalmazott Barkóczi korábban.

A kisgyermeknevelési és óvodai létesítményekben végzett tisztázatlan célú adatgyűjtést elítéljük és még a lehetőségét is ki kell zárni annak, hogy később az alapján egyes családok – akár politikai vagy világnézeti meggyőződésük miatt – előnyben vagy hátrányban részesüljenek – rögzítette akkor.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában