A nyers zöldség se mindig egészséges

2024.06.01. 16:40

Zöld turmix készítésekor mindenképp törekedni kell az összetevők változatosságára

Wald Kata

A kép illusztráció

Forrás: Shutterstock

Fotó: Prostock-studio

– A nyers zöldségekből készített zöld turmixok – smoothie-k – sok-sok kedvező tulajdonságokkal bírnak, de fontos tudni, hogy túlzott fogyasztásuknak az emberi egészségre gyakorolt kedvezőtlen hatásai is lehetnek

 – hívja fel a figyelmet a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih). 

Tájékoztatójuk szerint a leveles zöldségek, mint például a spenót, a sóska, a mángold, a rebarbara magas oxálsavtartalommal rendelkeznek. Éppen ezért óvakodni kell a nyersen való túlzott fogyasztásuktól, mivel az oxálsav vesecsatornában történő feldúsulása kalcium-oxalát képződéséhez vezet, amely a vesekövek egyik leggyakoribb alkotója. A Nébih további kockázatokra is kitér: eszerint a  nyers leveles zöldségek mértéktelen fogyasztása csökkenti a kalcium, a vas, a kálium és a nátriumsók élelmiszerekből való felvételét, így elősegíti a csontok leépülését. Fontos azonban tudni, hogy hőkezeléssel a leveles zöldségek oxálsavtartalma jelentősen csökken: szakirodalmi adatok alapján 30-87%-kal. 

A hivatal javaslata szerint legelső, hogy a friss zöldségeket, gyümölcsöket mindig alaposan meg kell mosni, majd felhasználás előtt a magas oxálsavtartalmúakat – például a sóskát vagy a spenótot – forrázzuk le. Azaz tegyük a leveleket legalább egy percre forrásban lévő vízbe, ezáltal csökkentve oxálsavtartalmukat,

Ha pedig zöld turmixot (smoothie-t) készítünk, fontos, hogy törekedjünk a változatosságra az összetevők terén is, ezáltal ügyelve a magas oxálsavtartalmú zöldségek mértékkel történő fogyasztására. 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!