Életmentő gyakorlat

2024.06.26. 12:00

Második éve szervezik meg a különleges nyári elfoglaltságot a Pécsi Tudományegyetemen

A július-augusztus a nyári táborok időszaka. A Pécsi Tudományegyetem is többféle tábort szervez, legyen az műszaki vagy egészségügyi tematika.

Tóth Viktória

A PTE Általános Orvostudományi Kar Orvosi Készségfejlesztő és Innovációs Központja immár második éve szervezi meg a Vidéki Életmentő Nyári Tábort. Az elfoglaltságra olyan középiskolás (9-13. évfolyamos) diákokat várnak, akiket érdekel az életmentés és hatékony gyakorlati tudást szeretnének szerezni ezen a területen. Július 1. és augusztus 16. között egyhetes turnusokban lehet részt venni a táborban a karon (7624 Pécs, Szigeti út 12.), napközis rendszerben, hétfőtől péntekig 9-13 óráig. Egy turnusban 15 főt tudnak fogadni, a minimum indulási létszám 5 fő.

tábor, pte, orvosi kar
Tábort szerveznek az orvosi karon

Miről szól majd a tábor?

Mint arra a kar honlapján is felhívták a figyelmet, a program során a résztvevők előadásokat hallgathatnak, a gyakorlatban is kivitelezhető életmentő gyakorlatokat végezhetnek, bepillantást nyerhetnek a szimulációs oktatásba, egy igazi életmentő - Medic (Vidéki Életmentő, Autópálya Felügyelet Életmentő, Police Medic, Combat Medic) munkájába. A képzés anyaga egymásra épülő egységekből áll, melyek az ellátó képességeit figyelembe véve kapcsolódnak össze olyan egésszé, mely lehetővé teszi bárki számára az életet veszélyeztető helyzetek felismerését és az adott pillanatban elérhető eszközök hatékony alkalmazását.

Így bárki lehet életmentő, a saját képességeinek szintjén.

A képzésen résztvevők elsajátíthatják a NATO által rendszeresített medic csomag egy egyszerűsített verziójának használatát, de egy háztartási vagy hobbi tevékenység közben előforduló baleset helyszínén kéznél levő eszközök alternatív használatát is.

Az orvosi karon június 27. és július 2. között rendezik meg a Középiskolások Hete elnevezésű, egyhetes nyári orientációs tábort is, szintén a 9-13. évfolyamos korosztály számára. Azoknak lehet ez jó lehetőség, akik érdeklődnek az általános orvos-, fogorvos-, gyógyszerésztudományi képzés, valamint az orvosi biotechnológia képzés iránt. A program során a résztvevők ismeretterjesztő előadásokat hallgathatnak, kísérleteket végezhetnek, bepillantást nyerhetnek laboratóriumaink, intézeteink, klinikai osztályaink munkájába.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!