Még döntenek...

2024.06.18. 14:00

Lánc utca: eddig majdnem 60 millió elment a tervezésre

Két éve ürítették az egykoron önkényes lakásfoglalók miatt hírhedtté vált Lánc utcai tömböt, de még mindig nem kezdtek vele semmit. Az önkormányzat közben több tízmilliós tervezési szerződést kötött, s bár ősszel távozik a jelenlegi összetételű városvezetés, a milliárdos beruházás ügyében továbbra is döntéseket hoznak. Azt nem tudni, hogy a beruházásra honnan lesz pénz.

Bóka Máté Ciprián

Két évvel ezelőtt jelentette be a baloldali önkormányzat, hogy a Lánc utcai tömb botrányos kiürítése után az épületben emelt szintű nyugdíjasházat akarnak kialakítani a még aktív életvitelű nyugdíjas, egyedülálló és házaspárok számára. Az akkori elképzelések arról szóltak, hogy épületben az emeleteken és a tetőtérben tervezetten 80-100 emelt szintű apartmant alakítanának ki, amelyek 30-45 négyzetméteres szobák lennének, valamint lépcsőházanként legalább egy liftet is építenének.

pénz, lánc utcai tömb
Ma is hajléktalanok tanyája a Lánc utcai tömb. Nem tudni, hogy az átalakítására honnan lesz pénz

Nem tudni, honnan lesz rá pénz

Már az eredetileg sem beszéltek arról, hogy milyen forrásból akarják ezt megoldani, pályázati forrást sem neveztek meg, illetve az önkormányzat részéről elkülönített forrást sem – sőt a baloldaliak egyetlen kérdésünkre sem feleltek az ügyben.

Éppen ezért vélekedett úgy Csizmadia Péter fideszes frakcióvezető, hogy az ötlet ugyan nem lenne rossz, a baloldal részéről viszont attól lehetett tartani, hogy tovább hizlalják a meglévő 16 milliárdos hitelállományt. 

Milliárdokba kerülhet az építkezés

A teljes beruházás ugyanis 3-4 milliárdba is kerülhet. Elvileg az lehetne a megoldás, hogy előre befizetnek a későbbi lakók egy hozzájárulást a beköltözéshez, de általában azok tudják ezt megtenni, akik eladják a lakásukat, a házukat és abból a pénzből rögtön egy emelt szintű otthonba költöznek.

A napokban mindenesetre újra ügyeznek a regnáló baloldali képviselők kérdésen, hiszen a beruházást tervező cég azt kérte, hogy részszámlákat le tudjon adni. Az önkormányzat szerint ugyanis a koncepciótervek és az engedélyes tervek elkészültek, de a kiviteli tervekhez 

olyan egyedi megrendelői utasítások, iránymutatások szükségesek, amelyek alapján a tervezett nyugdíjasház üzemeltetésére vonatkozó, hosszútávú koncepcióval kapcsolatos részletkérdések is kidolgozhatók.

Csak a tervekre 100 milliót költenek

Ennek tisztázása érdekében egy szakértő szervezetet akarnak bevonni, amely „a fenntarthatósági számításokon túl a szakmai koncepciót is előkészíti”. Amíg ez elkészül, addig viszont a tervező részszámlákat szeretne leadni az eddig már elkészült dokumentumai után, a jelenállás szerint ennek megfelelően csak a tervezésre eddig 57 milliót költhetnek el.

Érdekesség, hogy első körben a projekt előkészítésével és lebonyolításával a Pécsi Városfejlesztési NZrt.-t bízták meg, és hitelből 65 millió forintot biztosítottak arra, hogy a tervezés elinduljon. De ez nem volt elég, így ezt az összeget még 30 millióval megtoldották. Így csak a tervezés összességében közel 100 millió forintba kerül majd. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában