Közlemény

2024.06.28. 20:15

Közösen veszi fel a harcot a vírusokkal a két egyetem

Együttműködési megállapodást kötött a Pécsi Tudományegyetem (PTE) Virológiai Nemzeti Laboratórium (VNL) és a University of Life Sciences „King Mihai I”, Temesvár – számolt be róla a pécsi egyetem.

Bama.hu

Az együttműködés célja a két intézmény tudásbázisának és kapacitásának integrálása az állatorvosi és biotechnológiai témájú kihívások modern kezelésére. Az együttműködés egyik első lépése a szopornyica megbetegedést okozó vírus közös kutatása és a jelenleg elérhető oltóanyagok reális vakcinahatékonyságának felmérése. Ezzel összhangban fő cél továbbá a vonatkozó agrárágazatok védelme. Az együttműködés jól illik a PTE és a VNL régiós Kárpát-medencei és balkáni stratégiájába, a régiós erőforrások hatékony összecsatolásába és a közös tudás és innovációs tér kialakításába.

A megállapodás keretében a PTE Virológiai Nemzeti Laboratórium, valamint a University of Life Sciences „King Mihai I”, Temesvár kutatói tudásbázisuk egyesítésével egy olyan, évek óta problémát okozó kérdés megoldására vállalkoznak, amely nem csak a tudományos életben hozhat áttörést, hanem piaci hasznosulással is járhat. Hiszen olyan jelenséget vizsgálnak, amely a most elérhető, szopornyica megbetegedés elleni állatorvosi vakcinák hatékonyságát növelheti. 

Az együttműködés első lépésekén a két egyetem szakemberei a Virológiai Nemzeti Laboratóriumban fejlesztett vírusgenomikai eljárással térképezik fel a különféle kimenetelű megbetegedések hátterében álló vírustörzsek genetikai állományát. Emellett más, az Európai Unió keleti és déli határain megjelenő egzotikus, határokon átterjedő állatbetegségek vizsgálata is kiemelt szerepet kap a közös projektben. Ilyenek például a ragadós száj- és körömfájás, a kiskérődzők kártevője, a juh- és kecskehimlő, a bőrcsomós betegség és különféle kullancsok és szúnyogok által terjesztett vírusok. A vizsgált betegségek elleni közös küzdelem elősegítheti az Európai Unió betegségvédelmi intézkedéseit, ezzel megelőzve a súlyos gazdasági hatásokat.

A Virológiai Nemzeti Laboratórium rendelkezésére álló kimagasló kutatási facilitás lehetőséget biztosít a 3. és 4. kockázati csoportba tartozó vírusok komplex vizsgálatát, az új kórokozók kimutatásáról és azonosításáról kapott eredmények pedig növelik majd a nemzetközi együttműködés keretében megvalósuló tudományos publikációk számát. Az együttműködés célja a VNL infrastrukturájának regionális hasznosulása, a teljes régió jobb járványvédelmi készültségének megteremtéséhez. 

Az szerződés a VNL kárpát-medencei és Balkán stratégiájának következő sarokköve és tovább szélesíti azon együttműködő intézmények listáját, amelyekkel a VNL egy jobb és erősebb régiós kutatási innovációs környezetet kíván kialakítani. Az együttműködés nem csupán tudományos és pályázati vagy ágazatvédelmi szempontból, de a közös tudásbázis további erősítése céljából is fontos. A VNL képzési centrumként történő értelmezése kapcsán szerteágazó oktatási együttműködést is tervez a két intézmény.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!