Pécsi rajzfilmgyártás

2023.09.25. 11:30

Tízéves a Pécsi Animáció történetét bemutató kiállítás - galéria

Az idén tízéves a Pécsi Animáció Története kiállítás. A jubileumot egy programsorozattal ünnepelte a pécsi rajzfilmgyártás múltját, a stúdió eszközeit őrző és bemutató Total Art Egyesület.

Rajnai-Zsíros Krisztina

Fotó: Kovacs Liliana

Szombaton megnyílt a Total Art Egyesület jubileumi kiállítása azzal a céllal, hogy részletesen bemutassa a szervezet első évtizedének tevékenységét. A vendégeket az egyesület elnöke, Kardos Andrea köszöntötte, a város részéről Zag Gábor alpolgármester üdvözölte a megjelenteket. Kardos Andrea beszédében elmondta, miért olyan fontos számukra a pécsi rajzfilmgyártás iránti elköteleződés, és hogy hogyan élik ezt meg a mindennapokban.

– Nagyon sokan nem tudnak róla, hogy egyáltalán volt itt egy filmstúdió, és van is, hiszen a mai napig működőképes stúdió van a városban. A Pannónia Filmstúdió pécsi műterme 1979-ben indult útjára és az évek alatt nagyon sok formai változáson ment keresztül – fogalmazott.

2012-ben, amikor elhunyt az akkori művészeti vezető, Hernádi Tibor, gyökeres fordulat állt be a stúdió életében is. Felmerült az a probléma, hogy a stúdióban 30 év alatt felgyülemlett technikai eszközökkel, berendezésekkel mi legyen. Ekkor Kardos Andreában és Kürti Mihályban fogalmazódott meg, hogy egy kiállítást lehetne ezekből összeállítani.

Féléves tervezés, ügyintézés és kapcsolatépítés után nyílt meg a Pécsi animáció története  című kiállítás a Király utca 24. szám alatt, az akkor újonnan megalakult Totál Art Egyesület szervezésében, „A belváros újratöltve” projekt keretében.

– Az első években annyi látogatónk volt, hogy sokszor még hétvégén, este 10 órakor is tárlatot vezettünk. Később a hely adottságait kihasználva nemcsak az animáció témájában szerveztünk programokat, hanem más kulturális területen is, tehát lehetőséget adtunk pécsi művészeknek kiállítás megrendezésére, de azért az animációs szakmából is fogadhattunk alkotókat. Például Jankovics Marcell rajzfilmrendezőnek is volt itt egy kiállítása – mondta az egyesület elnöke. 

A rajzfilmes programok mellett tehát több mint félszáz képző- és iparművészeti kiállítást, koncertet író-olvasó találkozót, konferenciát, nemzetiségi körképet is szervezett az egyesület. A 10 év alatt több mint 80 ezer látogató fordult meg az eseményeiken.

2017-ben a záruló projekt miatt a kiállításnak költöznie kellett egy sokkal kisebb helyre, és a továbbiakban a Csorba Győző Könyvtár Belvárosi Fiókkönyvtár épületének udvarában, egy 50 négyzetméteres helyen tudott továbbműködni a kiállítás. Itt jóval kevesebb technikai berendezést, kiállítási tárgyat tudnak bemutatni, ugyanakkor az egyesületi tagok kreativitásának, leleményességének és aktivitásának köszönhetően ezen a helyen egy igazi kreatív műhely alakult ki. A Hamerli Ház udvara ráadásul tökéletes helyszínt biztosít különböző kulturális programok megvalósítására, így a Csorba Győző Könyvtárral együttműködve már több összművészeti rendezvényt valósítottak meg az elmúlt években.

A jubileumi kiállítás megnyitóját táncshow-val is gazdagították: a közönség négyféle táncból láthatott ízelítőt a Hágen Mozgásműhely, a Pitypang Tánciskola, a Felis Lunea Hastánccsoport és a Pécsi Corasón Flamenco produkcióinak köszönhetően. Ezen kívül szombaton este a Velin Fox Duó, vasárnap pedig a Tillai Tímea Énekstúdió koncertjével igyekeztek színesíteni a jubileumi programsorozatot.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában