Támogatás

2023.09.01. 20:00

Iskolakezdő csomagot kaptak a baranyai egyszülős családok

Az Egyszülős Központ idén is segítette az egyszülősök iskolakezdését, országszerte több mint 600 családnak nyújtott támogatást az új tanév kezdete előtt a „Kiszínezzük az iskolakezdést!” programban. Baranyában 28 családnak adták át a színes tanszercsomagot szeptember 1-jén a Pécsi Kulturális Központban.

Mohay Réka

Fotó: M. R.

Magyarországon körülbelül 300 ezer család él úgy, hogy az egyik szülő hiányzik, ez a lelki és gyakorlati nehézségekből anyagi szempontból is kihívást jelent – mondta az Egyedülálló Szülők Klubja Alapítvány elnöke, Nagy Anna.

– Nem véletlen, hogy az egyszülős családok közel fele igen nehéz anyagi helyzetben él. Egy ilyen családban az évkezdés közel sem egyszerű, ezért nagyon fontos, hogy ők kapjanak megfelelő segítséget – tette hozzá.

Az általános iskolások tanszercsomagot, a középiskolások tabletet kaptak, így könnyebben vághatnak neki a 2023/2024-es tanévnek. A támogatásra az ország egész területéről lehetett jelentkezni, a tanszercsomagok felét vidéken élő egyszülős gyerekek kapják.

 

A csomagokban többek között ceruzák, írószerek, körzők, vonalzók és uzsonnás dobozok rejlenek, de az elsősök új, strapabíró iskolatáskát is kapnak. A középiskolások pedig Magyarország Kormánya adományaként olyan tableteket kaptak, amelyeket a 2022. évi népszámlálás során használtak a számlálóbiztosok.

– A csomagok amellett, hogy nagy megkönnyebbülést jelentenek a szülőknek, a gyerekek számára is óriási örömet szereznek. Jó látni az izgatottságot az arcokon. Az elsősök között, van, aki egyből felpróbálja az iskolatáskát, és utána alig akarja levenni – mondta a kezdeményezés kapcsán tapasztalt visszajelzésekről Nagy Anna.  

A pécsi átadóra a baranyai megyeszélhelyről, illetve környező településekről érkeztek családok, ugyanis előzetesen jelezhették, hol szeretnék átvenni a csomagokat. Volt, aki Tolnáról, Nagykanizsáról, más Kaposvárról érkezett. A csomagok kiosztásában az Egyedülálló Szülők Klubja – Pécs és a Tudatos Szülők Egyesülete is segédkezett.

Ősszel sem fognak unatkozni a pécsi egyszülősök

A pécsi Egyedülálló Szülők Klubja és a Tudatos Szülők Egyesülete elnöke, Bolf Jutka lapunknak az itt élő családok számára szervezett őszi programokról is mesélt.

– Szombaton a Mecsextrém Parkban indítjuk a szezont az egyedülálló szülőkkel és az egyesületi tagokkal közösen. Itt feladatok, játékos versenyek lesznek, ahol ajándékokat nyerhetnek a gyerekek. Szeptember 4-én a pécsi klub hatéves születésnapját ünnepeljük nagy tortával és az Élményzóna játékos élménypedagógiai foglalkozásával, 18-án pedig a Laser Cornerbe látogatunk el – mondta Bolf Jutka.

Emellett a klub rendszeres találkozói, közösségi alkalmai is folytatódnak, minden hónap első hétfőjén találkoznak a Pécsi Kulturális központban 18 és 20 óra között.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!