Mesés napok következnek, fülrángatással

2023.08.20. 14:20

Több mint ötven gyerekprogramból válogathatunk a jövő héten a Zsolnay Negyedben

Ami a felnőtteknek a Fényfesztivál a városban minden esztendőben, az a gyerekeknek a Szamárfül Fesztivál, mely az egész országban páratlan játékos napokat kínál a kicsiknek, nagyobbacskáknak, sőt az egész családnak.

Czeczon Enikő

Idén a Zsolnay Negyedben augusztus 25–27. között lesz a mesébe illő rendezvénysorozat.

A Pannon Filharmonikusok ötlete volt elsőként, hogy az új évezredben a közönséget családilag hívja meg egy-egy piknikre, pokrócos kitelepülésre, családi szórakozásra a mai Káptalan Kertbe, a Szent István térre, a Kodály Központ tetejére, vagy a koncertközpont elé, miközben szól a zene, könnyed klasszikusokat játszik a zenekar. Aztán a Zsolnay Negyed megnyitásával adott volt minden, hogy az legyen az új családi helyszín, piknikjelleggel, vagy hatalmas játszótérként. És a gondolat kitűnően bevált, évről évre a Negyed legsikeresebb rendezvénye a Zsolnay Piknik és a Szamárfül Fesztivál. 

Utóbbi következik most, immár a tizenegyedik, és sikerét jelzi, hogy tavaly már tízezren voltak rá kíváncsiak. Ezúttal is hatalmas kavalkád lesz, augusztus 25–27. között félszáz, döntően ingyenes gyerekprogramból, bábjátékokból, interaktív rendezvényekből, kézműves-foglalkozásokból, gyerekkoncertekből lehet majd válogatni az ország egyik legnagyobb gyerektalálkozóján. 

Van ennek a fesztiválnak egyébként egy olyan üzenete is, hogy az iskolakezdés előtt még egy jó nagyot bulizzanak együtt a gyerekek, és persze ne felejtsék el, hogy van Pécsett egy olyan játszóhely, ahol rengeteg látványos és izgalmas lehetőség várja őket egész esztendőben a játékra, a szabadidő önfeledt eltöltésére. 

Válogatni lehet olyan programokból, ami egyébként eszébe sem jutna magától a fiatalnak, de itt úgy beleszerelmesedhet, hogy egész életét meghatározhatja. Gondolok itt a panelból kiszabadulókra, amint bájos állatsereglettel találkoznak, megsimogathatnak kutyákat, cicákat, pónikat, vagy megismerhetik a robotépítés szépségét, az eredményes kézimunka sikereit, netán Szilágyi Áron nyomán a vívás ragadja el a képzeletüket. S akár abba is bele lehet kóstolni a Mesekertben, hogy a kerti munkák akár fantáziaországba is elrepíthetik az embert. 

Ha pedig mese, ismert írók és illusztrátorok hozzák el legújabb munkáikat, beszélnek arról, miként születik egy új gyerekkönyv. 

Ami pedig a konkrét programokat illeti, kizárólag koncertekből is igen parádés a lista. Jön Villuth András gyerekzenekara, a Röppentő, hallhatjuk a Rutkai Bori Bandát, Bíró Eszter 10. évét ünneplő zenekarát, a Lajtorja és az Alma együttest, Novák-Szabó Lívia karnagy zeneműhelyét, Lovászi Edina bábos koncertjét, a Kiskalász együttes családi bemutatóját. 

S talán a bábos műsorokat is érdemes külön kiemelni, mert igen színes a felhozatal. Csak néhány figyelemfelkeltő cím a családi játékokból: Legcsinosabb óriás, Ágacska, Icurka-picurka, családos jóga, Kacor király, világjáró marionettek. 
Emellett a három nap során folyamatosan várja az érdeklődőket a Kincses Piac, a PanDani projekt, a Pagony mesebirodalom, a Mosolyország játszótér, a Mesekert, az állatsimogató, a Lego-Duplo játszóház és a Csillagprés műhely. Szóval mesés lesz ez a három nap. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában