2023.07.10. 14:00
Újra felszáll a füst a babfőző fesztiválon Mohácson
Aki még nem kóstolta, milyen a cserépedényben főtt sokac bab, annak azért, aki már ezen túl van, annak a mással összehasonlíthatatlan ízek újbóli élvezetéért érdemes ellátogatnia augusztus 5-én Mohácsra, a Táncsics Mihály utcába a babfőző fesztiválra. Meg azért is, mert nagy buli lesz.
Nyilván senki nem gondolta volna mondjuk egy évszázaddal ezelőtt, hogy az akkor hétköznapinak számított ételnek, a cserépedényben főtt babnak valóságos kultusza lesz egyszer Mohácson. Márpedig ez a helyzet, már nemcsak a helyi sokacság ünnepe a Sokác Babfőző Fesztivál, a megye és az ország határain túlról is egyre többen érkeznek a gasztronómiai találkozóra.
Egykor éppen az egyszerűsége miatt volt népszerű az étek: a szántóföldeken, a szőlőkben olyan ebédet kellett készíteni, ami lényegében magától főtt meg, nem igényelt folyamatos felügyeletet.
Az agyagedényben készült bab ennek éppen megfelelt: a hozzávalókat beletették a főzőalkalmatosságba (ami nem köcsög volt, mivel az nem hőálló, így a „köcsögös bab" kifejezés téves), tüzet gyújtottak mellé, aztán kezdődhetett a munka. Ha végeztek egy-egy sorral, megkeverték, dobtak a tűzre, majd folytatták, amit elkezdtek. Mire elhúzták a levesnótát délben, elkészült az ebéd is.
A sokac módra készülő bab receptje ugyan lényegében azonos az otthon készített verziókkal, az íze mégis más. Kétségtelen, hogy a füst is ad neki bizonyos bukét, de a hozzáértők szerint nem az, hanem az edény maga adja hozza ki a megszokottól eltérő ízeket a nyersanyagokból. [$articlePoll]
Persze erről leginkább akkor győződhetünk meg, ha megkóstoljuk. Erre augusztus 5-én, szombaton nyílik legközelebb alkalom, a soron következő, immár huszonkilencedik babfőző fesztiválon.
Jelentkezni, asztalt foglalni a Sokac-körben (Táncsics Mihály utca 34.) vagy a 20/262-0992-es telefonszámon lehet.