2022.10.31. 10:04
Már böngészhetünk a Márton-napi menüajánlatok között
Márton-napi programot hagyományosan több pince és étterem is szervez a Villányi borvidéken. Az ajánlatok között már tudunk böngészni, sokan a vacsora és az újborkóstoló mellé zenés előadót is hívnak, hogy még kellemesebb legyen a Márton-napi lakoma.
Fotó: Sipeki Péter
Aki Márton napján libát nem eszik, egész évben éhezik – tartja a mondás. November 11. Márton napja, a népszokásoknak megfelelően ezen a napon – illetve sok helyen több héten át – libavacsorákon vehetünk részt, nem is akármilyen körítéssel. Idén péntekre esik Márton napja, de a legtöbb étterem, illetve pincészet szombatra szervez programot. Az ételek mellé újborokat kínálnak majd a házigazdák, sőt sok helyen még élő zene is szól majd az este folyamán. A villányiak, mint mindig, most is megmutatják messze földön híres vendégszeretetüket, nekünk pedig érdemes már most böngészni az ajánlatok, programok között, és sietni a foglalással, mert hamar megtelnek a helyek jelentkezőkkel.
Például Kisjakabfalván, a Jackfall Bormanufaktúránál november 12-én 15 órától kézműves-foglalkozással és sütikészítéssel várják az érdeklődőket, hogy együtt elkészítsék a lámpásokat, amelyekkel a kézben 17 órától sváb szokás szerint végigsétálnak a falun egészen a templomig. 18 órakor a templomban Rózsa Bernadett énekel harmonikakísérettel, 19 órától pedig az önkormányzatnál koccintanak majd a résztvevők. 20 órától a Jackfall Bormanufaktúra területén Márton-napi libavacsorára invitálják a vendégeket.
Palkonyán Márton-napi pincejárásra várják a vendégeket. Két szombatra (november 5. és 12.) is meghirdették a programot, de az 5-i programra már telt ház van. Az újbor ünnepén a résztvevők végigkóstolhatják Palkonya Gasztrofalu pincészeteinek újborait (négy pincészetben összesen 8–10 tételt), melyek mellé házias borkorcsolyákat kínálnak a vendéglátók.
A legtöbb pincészet étterme nem csak november 12-re, hanem az azt követő szombatra is szervez újborvacsorát, a villanyiborvidek.hu oldalon is böngészhetünk a menüajánlatok közül. Ami az árakat illeti, a teljes borvacsorát már a legtöbb helyen 18 ezer forint (egy főre) felett kínálják, de a nevesebb pincészeteknél akár 25, illetve 30 ezer forint is lehet a vacsora ára egy főre.
A Márton-napi hagyományok eredete
A Márton-napi libalakomáról szóló első írásos beszámoló 1171-ből származik. Akkoriban ez inkább azzal volt kapcsolatba hozható, hogy Szent Márton napja jelentette a paraszti év végét, a népszokás szerint ilyenkor zárták le az éves gazdasági munkákat, kezdetét vette a természet téli pihenő időszaka. A cselédek ilyenkor kapták meg évi bérüket és hozzá ráadásként egy libát, mert a szárnyasok nyáron felduzzadt hadát a tél beállta előtt meg kellett tizedelni. Szent Mártont „az újbor bírájának” is tartják, mivel ekkorra érik meg általában annyira az új bor, hogy érdemes legyen megkóstolni. A lúdvacsora után „Márton poharával”, vagyis az éppen kiforrott újborral szokás koccintani. Úgy tartották, a minél több ivással egyre több erőt és egészséget töltenek magukba. Ekkortájt volt „a kisfarsang” ideje, az utolsó „jó ivások időszaka” advent előtt, amikor már nem tartottak lakodalmat, hangos táncos mulatságokat.