2021.01.05. 14:00
Aki a nevét is adta a kedvelt sajthoz
Az 1970-es évek közepe óta gyártják a karakteres ízű Anikó sajtot, mely a jelenlegi 40-es korosztály számára a gyermekkort idéző, igazán kultikus tejtermék.
Akkor még nem voltak jelen Magyarországon a nagy külföldi kereskedők, nem voltak az országban lépten-nyomon nagy áruházak. Így külföldi tejtermék sem igen volt hazánkban – kezdett bele a történetbe Straub János, aki 1970-ben lett termelési osztályvezető a Baranya Tejnél. Ekkora már nagy tapasztalattal rendelkezett a tejiparban, ugyanis a szakmát a véméndi üzemben kezdte 1957-ben. Itt ementáli és parmezán sajtot gyártottak nagy mennyiségben. Innen került be a megyeszékhelyre, ahol a Boci sajtot, a Tettye sajtot és a Márvány sajtot is gyártották. Aztán a 70-es évek közepén, a sellyei sajtüzemben kezdték el gyártani a Straub János lánya után elnevezett Anikó sajtot.
– Arra már nem emlékszem, annak idején hogyan éltem meg, ám azóta mindig zavarba jövök, ha ez szóba kerül. De természetesen nagyon büszke is vagyok rá – fogalmazott Anikó. – Annak idején dolgoztam is a tejüzemben nyári munkán, és csomagoltam is az Anikó sajtot.
A sajt a piacra dobása utáni években nagyon népszerű volt, ezt jól mutatja az is, volt, hogy napi 40-50 ezer liter tejből csak Anikó sajtot gyártottak. Technikája igen egyszerű volt, fölözés nélkül, teljes tejből készült.
– A kádmunka nagyon rövid ideig tartott vele, gyorsan elkészült és 8-10 nap után már ment a piacra. Trappistaformában készítettük az Anikót is, úgy kellett megalkotnom a technológiáját, hogy a trappistaszerszámokat tudjuk használni. Az Anikó sajtot nem nagyon kellett préselni, mert gyorsan ledobta a savót, így hamar mehetett is a sózóba – idézte fel kérésünkre a gyártási folyamatot az egykori vezérigazgató.
Jogosan merül fel a kérdés, hogy Anikó kedveli-e a róla elnevezett, sokak által kedvelt tejterméket. Meg is kérdeztük a hölgyet, aki meglepő választ adott.
– Mondhatnám, hogy ízlik, hogy kerek legyen a történet, de nem tartozik a kedvenceim közé. A trappistát, a mozzarellát vagy az ementálit jobban szeretem – fogalmazott.
Anikót a tejtermékgyártástól elsodorta az élet, jelenleg Budapesten él, egy utazási irodában dolgozik. Inkább a számszerű, gyakorlatias dolgok érdeklik. Mint mondta, utazásai alkalmával Horvátországba szívesen visz az Anikó sajtból ajándékba, a horvátok ugyanis nagyon szeretik.
Az Anikó sajtot jelenleg a Mizo gyártja, ám csak néhány helyen lehet kapni, s ott is leginkább csak a füstölt verziót.
Szegeden Anett sajtot gyártottak
Azt is megtudtuk, hogy a Baranya Tej után a szegedi tejüzem is elkezdte gyártani az Anikó sajtot, Anett sajt néven. Ez úgy fordulhatott elő, hogy a technológiát nem lehetett védjegyeztetni. Straub Anikó copfos kislány volt, az ő képe szerepelt a címkén is. A másik sajt címkéjén is egy lány volt, csak ő nem volt copfos.
– Nem tudtunk ellene semmit tenni, mert a szabály szerint elvileg ők is gyárthatták, csak más néven és címkével. A beltartalom ugyanaz volt, de az a sajt nem volt annyira népszerű – mondta Straub János.