közlekedés

2019.01.25. 07:00

Cikázva mennek át az úton a gyalogosok

Tizenöt perc alatt tíz szabálytalan gyalogost számoltunk össze a pécsi vásárcsarnoknál nemrég a kora délelőtti órákban. Fiatalok, középkorúak és nyugdíjasok is voltak a szabálytalankodók között.

Zs. J.

Fotó: Laufer László

Olvasónk írta, hogy főleg a pécsi vásárcsarnoknál, de az Árkád bevásárlóközpont északi és déli oldalán is tapasztalható, hogy a kocsik között cikázva próbálnak átkelni a gyalogosok. Az egyik nap a reggeli órákban megnéztük, hogy mennyire valós a panasz. Tizenöt percet töltöttünk a vásárcsarnok előtt. E rövid idő alatt tíz szabálytalan gyalogost számoltunk össze, akik nem a kijelölt gyalogátkelőhelyen mentek át az úton.

A korosztály összetétele vegyes képet mutatott. A szabálytalankodók között volt fia­tal diák, negyvenéves fiatalember és nyugdíjas is. Tapasztalatunk szerint a leg­gyakoribb ok, ami miatt szabálytalankodnak: egyszerűen félnek attól, hogy lekésik a buszt és várniuk kell a következő járatra. Amint észreveszik, hogy lassan begördül a helyi járatú busz a megállóba, gondolnak egyet és átfutnak az úttesten.

Megkerestük a rendőrséget, hogy terveznek-e idén olyan ellenőrzéseket, ami kiszűrné a szabálytalankodó gyalogosokat. Mint közölték, a Baranya Megyei Rendőr-főkapitányság a gyalogosok közlekedésbiztonságára a 2019. évben is fokozott figyelmet fordít. A rend­őrök Pécs város gyalogosközlekedés szempontjából frekventált helyeit – például az Árkád, vásárcsarnok környéke – idén is rendszeresen, visszatérő jelleggel ellenőrzi majd.

Ami elmondható, nem éri meg szabálytalankodni. A gyalogosok által elkövetett szabályszegések 5000 forinttól 50 000 forintig terjedő helyszíni bírsággal szankcio­nálhatók, illetve az intézkedő rendőr feljelentést is tehet a cselekmény súlyától függően. Fontos azért hozzátenni, hogy a gyalogosoknál sem a bírságolás a fő céljuk a rendőröknek, hanem a megelőzés, a balesetek elkerülése. Ezért sokszor a legenyhébb szankcionálási móddal élnek, a figyelmeztetéssel.

Évente közel ezer baleset történik a gyalogosok miatt

Idén már több gyalogosgázolás történt a baranyai megyeszékhelyen. Múlt hét pénteken egy nőt ütöttek el a Szigeti úton, akit súlyos sérülésekkel szállítottak kórházba. Január 12-én a Komlói úton egy férfi gázoltak el, aki nem a kijelölt gyalogátkelőn akart átmenni az úton. A balesetben a szerencsétlenül járt ember könnyebb sérüléseket szenvedett. Sajnos van, amikor már nem tudnak segíteni a kiérkező mentők. Tavaly év végén Szalánta és Túrony között egy 51 éves férfit ütött el egy személygépkocsi. A férfi olyan súlyos sérüléseket szenvedett, hogy a helyszínen elhunyt.

A frissen közzétett rendőrségi statisztikák szerint országosan évente közel ezer olyan baleset történik, ami a gyalogos hibájából keletkezett. Baranyában tavaly közel harmincat, 2017-ben huszonkettőt, 2016-ban harminckettőt, 2015-ben huszonötöt regisztráltak az ilyen típusú balesetekből.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában