Pécs

2018.05.04. 20:00

Bírsággal sújthatják a szabálytalankodó kerékpárost

Rengetegen pattantak biciklire a nyárias időben, ami sajnos néha kisebb feszültséget is szül, főleg a gyalogosok körében. Megnéztük, mik okozzák a leggyakoribb problémákat.

Zsigmond József

Tihany, 2008. augusztus 8. Biciklizõk a 71-es utat Tihannyal összekötõ új, több mint három kilométeres kerékpárúton, ami párhuzamosan halad a Belsõ-tó melletti közúttal. A beruházás 63 millió forintból valósult meg. MTI Fotó: Nagy Lajos

Forrás: MTI (illusztráció)

A jó idő beköszöntével egyre többen veszik elő kerékpárjukat a garázsok, pincék mélyéről, hogy azzal közlekedve induljanak munkába, iskolába, vagy tekerjenek egy jót a szabad levegőn. Ezzel együtt a feszültségek is megnőnek az utakon, járdákon. A gyalogosok kifogásolják, hogy egyes kerékpárosok a járdákat használják a városban, és azt is szóvá teszik, hogy sokszor szlalomoznak a sétálók között és veszélyeztetik az épségüket. Az autósok pedig arra, hogy olyan helyen is kerekeznek, ahol kerékpárút van.

Mint a Baranya Megyei Rendőr-főkapitányság sajtóosztályától megtudtuk, a lakott területen belül csak akkor lehet kerékpárral közlekedni a járdán, ha az úttest kerékpáros közlekedésre alkalmatlan, vagy ha azon a közlekedés egyébként is tilos. Ilyen esetben – amivel még nem veszélyezteti a gyalogosokat – a megengedett maximális sebesség tíz kilométer.

Ahol kerékpárút vagy az úttesten kerékpársáv van, a kerékpáros mindig ott köteles közlekedni, tették hozzá a rendőrök lapunkhoz eljuttatott közleményükben. Ebből következik, hogy ahol bicikliút van, ott a más járművek közlekedésére szolgáló úton kerékpárral akkor sem szabad közlekedni, ha azt külön jelzőtábla nem tiltja.

Továbbra is problémát okoz a kijelölt gyalogos-átkelőhelyeken történő áthaladás. Sokan továbbra sem tudják, vagy nem akarják betartani, hogy a gyalogos-átkelőhelyhez érve le kell szállniuk a kerékpárról és áttolva kelhetnek át csak az úttesten.

A legtöbb kerékpáros baleset, mint kiderült, a szabálytalan kanyarodásból ered, ezért lényeges, hogy a művelet megkezdése előtt a kerékpáros mindig nézzen hátra, és ne feledkezzen meg az irányjelzésről sem. Persze rendőri szankció is várhat a szabálytalan kerékpárosra. Ilyen például, ha tiltó tábla ellenére az úttesten közlekedik. Ilyenkor a rendőr figyelmeztethet, ötezer forinttól ötvenezer forintig terjedő helyszíni bírságot is kiszabhat. Mint a rendőrség hangsúlyozta, nem a büntetésre törekednek, hanem a közlekedésre vonatkozó szabályok betartása és a balesetek elkerülésére.

A fényvisszaverő mellény viselése kötelező a sötétben

Több kötelező tartozéka van egy biciklinek, amire érdemes odafigyelni. Az egyik a könnyen kezelhető, megbízható kormányberendezés. A két, egymástól függetlenül működtethető fékszerkezet, amelyek közül az egyik az első, a másik a hátsó kerékre hat. A hangjelző berendezés, amely csak csengőhangot adhat. Az első fehér vagy kadmiumsárga fényt adó lámpa és a hátsó piros fényt adó helyzetjelző lámpa elhelyezhető a kerékpároson is. A világító berendezések által kibocsátott fény villogó üzemmódban is működhet. Lakott területen kívül az úttesten, leállósávon, útpadkán közlekedő kerékpárosnak éjszaka és korlátozott látási viszonyok között fényvisszaverő mellényt kell viselniük.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában