Két nőt vádolnak emberöléssel

2 órája

Pécsi Törvényszék: szakértőket hallgatnak meg az anyósgyilkossági ügyben pénteken

A Pécsi Törvényszék pénteken szakértők meghallgatásával folytatja annak az emberölés miatt indult büntetőügynek a tárgyalását, amelyben azzal vádolnak két nőt, hogy egyikük anyósának halálát okozták. A Pécsi Törvényszék korábbi tájékoztatása alapján volt arra esély, hogy már szeptemberben ítéletet hozzanak az ügyben, de ez akkor nem történt meg.

Balikó Gergely

A kép illusztráció

Forrás: Shutterstock

Fotó: leolintang

A vádirat szerint a másodrendű vádlott nő egészségügyi szakdolgozó, aki az elsőrendű vádlott nő idős, több betegséggel küzdő anyósát, a sértettet gondozta. A sértett 2021. augusztus 27-től együtt lakott az elsőrendű vádlottal és férjével, és mivel önellátásra képtelen volt, ezért minden délelőtt gondozó járt hozzá, egy órára – idézte fel a Pécsi Törvényszék.

pécsi törvényszék
Súlyos ügy a Pécsi Törvényszék előtt. A kép illusztráció
Fotó: Chokniti-Studio / Forrás: Shutterstock

A bíróság úgy folytatta, hogy ezen időszakon felül az idős asszony ellátása az menyre maradt, akinek férje ugyancsak betegsége miatt nem tudott megfelelően segítséget nyújtani. A család úgy döntött, hogy ápolót fogadnak az idős asszony mellé, ezért hirdetést adtak fel, melyre a másodrendű vádlott jelentkezett

 – részletezte a bíróság.

Mint hozzátették, a meny és az ápoló között hamar bizalmas viszony alakult ki. 

A másodrendű vádlott észlelte, hogy az elsőrendű vádlott számára megterhelő a sértett ellátása, és többször is mondta a másodrendű vádlottnak, könnyebb volna, ha a sértett meghalna. A másodrendű vádlott ezért felajánlotta, hogy ismerőse révén a sértett halálát gyorsító készítményt tud szerezni, amibe a meny beleegyezett.

Az ápoló azonban ártalmatlan készítményt szerzett be, majd azt a másodrendű vádlott és a meny együtt adagolta a sértettnek napi szinten, állapotát megbeszélték a lakásban és telefonon is. A másodrendű vádlott a telefonjával felvette ezeket a beszélgetéseket, hogy azok tartalmát az elsőrendű vádlottal szemben felhasználhassa és tőle pénzt zsaroljon ki – ismertette a Pécsi Törvényszék.

Súlyos ügy a Pécsi Törvényszék előtt

A két nő 2021. október közepétől észlelte, hogy a sértett állapota folyamatosan romlik, és indokolt lenne kórházi ellátása, azonban a vádlottak a sértett kórházba kerülése érdekében nem intézkedtek. 2021. október 18-án a sértett háziorvosa úgy döntött, hogy meglátogatja a sértettet. A vádlottak az érkezését megelőzően megbeszélték, hogy a sértett tényleges állapotát eltitkolják az orvos elől azért, hogy az ne utalja őt kórházba.

A látogatás napján az elsőrendű vádlott ezért nem mondta el az orvosnak, hogy a sértett nem eszik, nem iszik, illetve hasmenését enyhe fokúnak állította be. Ezért az orvos nem utalta őt egészségügyi intézménybe. 2021. október 20-án délelőtt a sértett állapota még rosszabbra fordult, ezt a délelőtti gondozó közölte is a sértett fiával, aki azonban, mivel a sértett állapotát nem megfelelően mérte fel, nem hívta ki a háziorvost, csak tájékoztatta a vádlottakat a sértett állapotáról.

A vádlottak ekkor sem intézkedtek a sértett kórházba szállítása iránt. Ezután az idős asszony állapota tovább romlott, majd 2021. október 21-én délelőtt otthonában elhunyt, halála – mint a Pécsi Törvényszék tájékoztatása fogalmazott - sorsszerűen, természetes okból következett be. A vádlottak mulasztása, az egészségügyi ellátás elmaradása a sértett halálával közvetett ok-okozati összefüggésbe hozható.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában