A falvakban kevés helyen van visszaváltópont

2024.08.07. 09:04

A flakonokkal a harkányi állatvédőket támogatták az Ördögkatlanon

Vármegyénkben naponta több ezer flakont váltanak vissza. Az Ördögkatlan Fesztiválon egy civil kezdeményezésére jó ügyet támogathattak a látogatók a palackokkal.

Tóth Viktória

Júliustól már vármegyénkben is nagy számban megtalálhatóak a megújult csomagolású palackok. Visszaváltó pontokat, úgynevezett REpontokat Baranya vármegyében is számos szupermarketben telepítettek. A nagyobb bevásárlóközpontok szinte mindegyikében van automata, ám a falvakban csak elvétve van visszaváltópont. A repont.hu honlapon megtalálhatjuk a visszaváltási pontokat is. Itt láthatjuk, hogy például Dél-Baranyában Sellyén, Vajszlón, Harkányban, Siklóson, Villányban van lehetőség gépi, - automatába történő - visszaváltásra, míg Beremenden és Majson kézi visszaváltás van. Beremenden a bolt nyitvatartási idejében (5.30 és 17.30 között) van erre lehetőség.

palack, összeg, jó cél
A palackokból származó összeget jó célra fordítják
Fotó: Gubicza Gábor

Az Ördögkatlan Fesztivál, Dél-Baranya legnagyobb összművészeti eseménye július 30. és augusztus 3. között zajlott.  A rendezvényen sok palackos ital fogyott, ám például a Beremenden tartózkodók közül sokan nem tudtak mit kezdeni az üres üvegekkel késő délután.

Gubicza Gábor a Drávaköz Túrakerékpáros és Természetjáró Baráti Kör megálmodója másfél éve került kapcsolatba a 25 éve működő Harkányi Állat- és Természetbarátok Egyesülete Közhasznú Szervezettel. Az ő ötlete nyomán a fesztivál idején Beremenden 3 helyen is kihelyeztek úgynevezett RE-kukákat.

– Arra gondoltam, hogy mi lenne, ha a fesztiválon felhalmozódott üres palackokat valamilyen formában összegyűjtenénk és jótékony célra fordítanánk. Három felmatricázott nagy kukába lehetett bedobni a palackokat. Sajnos a szervezésre, a kezdeményezés részletes kidolgozására nem volt elég időm, de így is körülbelül 4 nagy szemeteszsáknyi palack gyűlt össze. Az ezek visszaváltásából származó összeget a harkányi szervezet kapja meg. Ebből 2-3 zsák kutyatápra biztos futja majd

 – ismertette.

Gubicza Gábor a jövőben is folytatni szeretné a kezdeményezést. Sőt, az általa szervezett túrák nevezési díjából is támogatják a harkányi szervezetet. 

– Van mögöttünk már egy cég is, a HappyWay online kihívási felület. Ezen keresztül az általam szervezett túrák nevezési díjának 50 százalékát az állatvédő egyesület kapja

 – mondta a túraszervező.

A palackok sorsa a kistelepüléseken

Több kérdést is felvet, hogy mit csináljanak a visszaválthatós palackokkal azok, akik olyan településen élnek, ahol nincs REpont. Vigyék el egy tőlük több kilométerre található gyűjtőhelyre a palackokat? Valószínűleg a benzinköltség többe kerülne, mint amit az ember a palackokért kapna. S mi van, azzal akinek nincs autója? Vigye busszal az üvegeket? Netán ne törődjön a visszaváltással, és dobja a szelektív hulladékgyűjtőbe a palackokat?

A megoldás persze az lenne, ha minél több helyen (akár minden településen) lenne REpont, remélhetőleg a jövőben tovább bővül a hálózat.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!