Nagyra nőtt a két fióka

2024.06.26. 16:40

Eredményesen költenek a fekete gólyák a Dél-Zselicben

Bama.hu

Forrás: DDNP

Fotó: Völgyi Sándor természetvédelmi őr

Mint felidézték, a Zselic baranyai részén mindig is jelen volt a fekete gólya. A térség déli mozaikos tája, a tavakkal, patakokkal, legelőkkel és mezőgazdasági területekkel tagolt erdős vidéke a fészkelő- és táplálkozóterületet is biztosítja számára.

Azonban a faj közismerten félénk természete, és azon szokása, hogy fészkét előszeretettel rejti háborítatlan erdők öreg fáira, a védelmét is megnehezíti – írta a nemzeti park természetvédelmi őre, Völgyi Sándor. Hozzátette: előfordul, hogy bár folyamatos jelenléte évről-évre megfigyelhető, a fészek pontos helye csak idővel válik a természetvédelmi szakemberek előtt ismertté.

Ez történt ebben az esetben is. Az ismert fészket a madarak elhagyták, azonban az új fészek csak pár évre rá, ez év elején került elő néhány dombbal arrébb, egy félreeső vízmosásban. A pár a tavaszi időszakban rendben megkezdte a költést, és június végén már két anyányi fióka álldogált a fészekben, az öreg bükk leveleinek árnyékában – osztotta meg megfigyelését a természetvédelmi őr.

A fekete gólya (Ciconia nigra) hazánkban fokozottan védett faj, természetvédelmi értéke 500 ezer forint.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában