menyhal

2021.05.19. 12:21

Újabb halfajjal gazdagodott a Malomvölgyi II-es tó

A Biokom Nkft. és a Pécsi Horgász Egyesület több évtizedre visszanyúló együttműködésének színhelye a Malomvölgyi II-es tó. A tó és a környező területek Pécs tulajdonát képezik, amelynek kezelője a Biokom Nkft, míg a tó horgászati célú hasznosítását a Pécsi Horgász Egyesület látja el.

bama.hu (forrás: Biokom Nkft.)

A Pécsi Horgász Egyesület május közepén több mint 4000 db előnevelt menyhalat telepített a Pécs felé közelebb eső ún. Malomvölgyi II-es tóba. A menyhal őshonos halfaj, amely unikális fajnak számít régiónkban, hiszen más tavakban nem megtalálható.

A menyhalak rendkívül nagyra nőnek az állóvizekben, hosszuk általában 30-60 cm, de elérhetik a méteres hosszt is, a nagyobb példányok súlya 20-30 kg.

A Malomvölgyi 2-es tó minden olyan tulajdonsággal rendelkezik, mely megfelelő életteret biztosít a menyhal számára, tiszta a víz, nagy a vízmélység (legmélyebb pontok 7-8 m, átlagmélység 4-5 m), víz alatti búvóhelyek találhatók, és megfelelő táplálék elérhetősége.

A menyhal

A tőkehalfélék családjába tartozik, de rokonaitól eltérően édesvízben él. Főként folyóvízi halként ismert, azonban Európa és Amerika északi tavaiban is nagy számban előfordul. Hidegkedvelő faj, a Duna alsó szakasza a legdélebbi előfordulása, a torkolatvidéken már nem fordul elő. Ragadozó, különös ismertető jegye az állán elhelyezkedő egyetlen szál szakáll, a békára emlékeztető fej, valamint a márványozott mintázat.

Húsa ízletes, szálkamentes, az egyik legfinomabb édesvízi hal. A horgászoknak azonban még jó pár évet kell várniuk az első menyhal vacsorával! A betelepített menyhalak ugyanis életkoruk előnevelt szakaszában érkeztek, több év mire elérik a legkisebb kifogható méretet (25 cm).

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában