Filmvilág

2024.06.01. 16:19

Mit csinál a fénymegadó? - a Svenk legújabb adásából kiderül (videó)

A Hír TV műsorának ezúttal Deimanik Tamásné volt a vendége. A filmes körökben legendának számító szakembert idén a Magyar Filmakadémia életműdíjjal jutalmazta.

MW

Deimanik Tamásné Baba nélkül a Valami Amerika is egészen máshogyan festene

Forrás: NFI

Idén Elek Judit rendező, Piros Ildikó színművész, Selmeczi György zeneszerző és Gulyás Buda operatőr mellett Deimanik Tamásné fénymegadót érte a megtiszteltetés, hogy megkapja a Magyar Filmakadémia nyolcágú csillagokból összeállított életműdíját. Az átadó ünnepségre a Magyar Mozgókép Fesztiválon június 14-én kerül majd sor. Ennek kapcsán az alkotóval a Svenk is interjút készített, amely szombat éjszaka, 23.30-kor lesz megtekinthető a Hír TV-n.

Deimanik Tamásné Baba nélkül ma rengeteg film egészen másképpen festene

Deimanik Tamásné Balázs Béla-díjas fénymegadó közel ötvenéves pályafutása alatt olyan, ma már kultikusnak számító filmeken dolgozott, mint a Ripacsok, az Örökség, a Kopaszkutya, a Dögkeselyű, a Könnyű testi sértés, a Szirmok, virágok, koszorúk, a Hamis a baba, az Idő van, a Roncsfilm, a Csinibaba, a Csapd le csacsi!, a Moszkva tér és a Szezon, a Valami Amerika, az Üvegtigris trilógia, a Bolse vita vagy A martfűi rém. A távolról sem teljes felsorolást olvasva nem csoda, ha olyan érzésünk támad, hogy Deimanik Tamásné minden magyar filmen dolgozott, vagy legalábbis a legtöbb fontos rendező számíthatott rá az utómunkálatokban - írja a Magyar Nemzet.

A június 12–15. között Veszprémben, Balatonfüreden és Balatonalmádiban megrendezendő legnagyobb hazai filmes mustrán többek közt Antal Nimród kultikus filmje, a Kontroll is látható lesz, amelynek színvilága többek közt Deimanik Baba munkája. 

A Svenk riportjából kiderült, hogy a Baba becenév szinte már születése pillanatában ráragadt, gyakorlatilag nem is hallgat másik névre.

Ilona a becsületes nevem, de amikor már a főcímekre is így írtak ki, hát akkor végleg tudomásul vettem, hogy ez van

– mesélte a műsorban a szakember.

Hivatásáról elárulta, hogy az ő munkájának a lényege, hogy a színek harmóniáját a sötét és a világos, a szürke és a színes határát jobban felfokozza, mint amennyire lehetőség van ezeket rögzíteni a forgatáson. Gyakorlatilag a filmszalagon létrehoz egy olyan plusz színes világot, amit a felvételnél esetleg nem tudtak előállítani. Példaként említi a kékes holdfényt vagy a rózsaszínű hajnalt, ezek ugyanis utólag változtathatók, illetve rájuk lehet erősíteni.

A szakmai életútjáról megtudhatjuk, hogy a lehető leghétköznapibb módon került be a szakmába, amikor jelentkezett a Filmlabor újsághirdetésére. Elment a felhívásra, és felvették.

Ez csak azért lényeges, mert abszolút a ranglétra alján kezdtem, először egy gépnél álltam és a tekercseket szedtem le, aztán fokozatosan lettem másoló a kopírgépben, utána pedig asszisztens egy fénymegadó mellett. Először fekete-fehér fénymegadó mellett, aztán jött a színes.

A munkafolyamatról elmondta, hogy az operatőr teljes bizalmával kell bírnia. Először elolvassa a forgatókönyvet, hogy világos legyen, milyen műfajról lesz szó. Egy vígjáték például jellemzően nagyon színes. Mikor még filmre dolgoztak, minden nap bevitték a felvételeket a laborba, előhívták, és Baba megcsinálta az operatőrök ízlésének, kéréseinek megfelelően. 

– Mikor a film teljesen elkészült, snittről snittre, minden egyes részt szín és fény szempontjából nekem kellett összeraknom, illetve azokat a kéréseket, amiket az operatőr kért, nekem kellett létrehozni. Itt nem én vagyok a főszereplő, az alkotó, hanem az operatőr. Az ő ízlésének kell, hogy megfeleljek. Fontos, hogy amikor azt mondja egy operatőr, hogy „tudod, ahogy én szeretem”, és akkor azt nekem tudnom kellett, és tudtam is, hál' istennek – tette hozzá Baba.

A szakember úgy érzi, nagy szerencséje van, amiért rátalált arra a hivatásra, amit ilyen nagy szenvedéllyel tud csinálni, és nagyon hálás ezért, mivel jól tudja, hogy ez nem mindenkinek adatik meg.

A Svenk legújabb adását szombatonként 23.30-kor láthatják a Hír TV műsorán, az ismétlés vasárnap reggel 7.30-kor lesz.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!