Hirdetés

2024.04.27. 08:00

Sokan telepedtek le - Egyre szebbé és élhetőbbé válik a település

Keszü, ahol immáron közel 1500 fő találta meg otthonát, Pécs szorosan vett vonzáskörzetéhez tartozik, fejlődése folyamatos.

PR cikk

A község polgármestere, Buday-Sántha Attila három ciklus óta társadalmi megbízatásban tölti be tisztségét. Büszke arra, hogy a képviselő-testület támogatásával sikerült elérni a település folyamatos fejlesztését, a lakosságszám növekedését; sokan telepedtek le az egyre szebbé, élhetőbbé váló faluban.

Az elmúlt években több ingatlan került Keszü Község Önkormányzata tulajdonába: a bölcsőde épülete, a volt Paplak és a temető, melyek lehetőségeket és egyben folyamatos feladatokat is adnak a képviselő-testületnek.

Hatalmas lépés a helyiek életében, hogy 2023 januárjában – több évi előkészítő munka után – a 3 csoportos önálló Bölcs Csibe Bölcsőde megnyitotta kapuit, amely magas szakmai színvonalon, teljes férőhely-kihasználással, nyugodt miliőben működik.

A település közvilágítása az elmúlt években teljesen megújult, a faluban LED-es lámpatestek biztosítják az éjszakai világítást. Továbbá a közelmúltban saját és pályázati forrásból belterületi és zártkerti új utak épültek, több helyen aszfaltfelújítások történtek, a lakosok biztonságos gyalogos közlekedését biztosító járda is épült.

Hosszú évek alatt az Önkormányzat épületének felújítása is megtörtént: ennek keretében a padlás szigetelése és ott egy irattár kialakítása, klímaberendezések beszerelése, festés, a fűtés korszerűsítése, valamint a nyílászárók cseréje is megvalósult.

A szemétszállítás átszervezése a 2023. évi jogszabályi változásokkal egy időben – különös tekintettel a zártkerti ingatlanokat érintően – megtörtént.

A településen széleskörű szociális támogatási rendszert tartanak fent (újszülött-, óvoda- és iskolakezdési, temetési, oltási és egyéb települési támogatás; szociális tűzifa; nyári gyermekétkeztetés; Bursa Hungarica felsőoktatási ösztöndíj; 65 év feletti lakosok egyszeri pénzbeli támogatása; 10 év alatti lakosok mikuláscsomagja).

A faluban folyamatos közfoglalkoztatás működik, és az utóbbi években diákmunka pályázat keretében történő foglalkoztatásra is lehetőséget nyújtott az Önkormányzat. A közfoglalkoztatottak többek között a közterületek karbantartását, árkok tisztán tartását végzik, a diákok elsősorban rendezvények szervezésében, kisebb karbantartási munkák elvégzésében vesznek részt.

WIFI 4 EU pályázat elnyerését követően Keszü közterületein biztosított az ingyenesen elérhető internethálózat immár 3 éve.

Idén elkezdődött a tavalyi évben elnyert TOP PLUSZ „Vízelvezetés rendezése Keszüben” elnevezésű vízrendezési pályázat kivitelezése, mely szintén fontos előrelépés a falu életében.

 

Több projekt, fejlesztés is megvalósításra vár

Több fejlesztés is vár még Keszüre, amelyek között szerepel a lakótelep északi széle mellett, a község rendezési tervében elfogadott rekreációs (pihenő) park, kültéri sportpályák, fedett csarnok kiépülése.

Mindezek mellett szeretnék továbbfejleszteni a temetőt, mely a területrendezés mellett magába foglalja ravatalozó megújítását, kerítés építését. A megvásárolt Paplak helyén pedig egy egészségügyi szolgáltatóház kialakítása a cél, ahol a település lakossága egészségügyi problémáival fordulhatna a szakemberekhez. Mindkét tervük megvalósítása érdekében több pályázatot nyújtott már be az Önkormányzat, sajnos eddig eredménytelenül.

A 2023-ban megnyílt Bölcs Csibe Bölcsőde esetében is további projekt vár megvalósításra, amely az intézmény előtti parkoló továbbépítését és aszfaltozását foglalja magába.

A fejlesztések azt a célt szolgálnák, hogy a község szebbé és élhetőbbé váljon, így minden Keszü gyarapodását segítő pályázatot, kezdeményezést, programlehetőséget megragad az önkormányzat.

Kulturális programokkal is színesítik a települést

Keszün a 10 éve átadott Faluház számtalan rendezvénynek ad otthont, mint például falunap, Mikulás-ünnepség, Halloween, Márton-nap, majális, gyereknap, autómentes nap, kvíz, kerekasztal-beszélgetés, örömtánc, nyugdíjasprogramok, kézműves-foglalkozások, koncertek. A három szakosztállyal (futball, asztali tenisz, aerobic) rendelkező Keszüi Sport Egyesület sportolóinak edzéseire is javarészt a Faluház szolgál helyszínül.

A település kulturális életét nagyban színesíti a Német Nemzetiségi Önkormányzat Keszü aktív tevékenysége, továbbá a helyi nyugdíjasok által szervezett programok sokrétűsége. A településen működő Keszü Község Roma Nemzetiségi Önkormányzat több rendezvénye mellett, rászoruló gyermekek részére nyári táborokat is szervezett.

A Faluház mellett négy éve kialakították a kemencés udvart is, mely baráti, családi társaságok összejöveteleinek kedvelt helyszínévé vált.

A település folyamatosan szépül: az emlékmű felújítása, padok kihelyezése, a fásítás és a parkosítás mellett megjavíttatták a játszótéri játékokat, beépítettek új játékelemeket és egy, a felnőttek mozgását szolgáló sportparkot is kialakítottak.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában