Hirdetés

2024.05.08. 08:00

A pályázatok viszik előre a falut

Minden kínálkozó pályázati lehetőséget megragadnak – Egyházaskozárban ez a siker kulcsa. Így többek között az elmúlt néhány évben sor kerülhetett felújításokra az óvodában és az általános iskolában is, ezen kívül falubuszt is tudtak vásárolni, és sok egyéb mellett járdafelújításra is szereztek forrást.

PR cikk

Különféle pályázati forrásokból számos területen tudott kisebb-nagyobb fejlesztéseket megvalósítani Egyházaskozár önkormányzata az elmúlt évek során – mint Weisz Kornélia, a település polgármestere fogalmazott, minden kínálkozó támogatási lehetőséget megragadnak. Ennek köszönhetően a Magyar Falu Programban komoly sikereket értek el – összesen 83 millió forintot nyertek, különböző fejlesztésekre.

A civil közösségek házát sikerült például a Magyar Falu Program részeként felújítani, az óvoda pedig két alkalommal is nyert: elsőként az intézmény játszóterének felújítására 5 millió forintot, majd az óvodaépület modernizálására is eredményesen pályázott az önkormányzat, így 14 millió forintból rendbe tettük a vizesblokkot, és az öltözőket, valamint egy élelmezésvezetői irodát is kialakítottunk. Így, a korábban már önerőből korszerűsített konyhával együtt egy, a mai kor igényeinek mindenben megfelelő intézmény fogadja Egyházaskozáron a gyerekeket.

– részletezte a sikeres projekteket a polgármester. 

 

A másik, szintén nagyobb horderejű beruházás az általános iskola felújítása volt a közelmúltban – 17 millió forintos pályázati támogatásból korszerűsítették az intézmény fűtési rendszerét: a beruházásnak köszönhetően új kazán, új radiátorok biztosítják a meleget, valamint belső burkolatfelújításra is sor került. 

Mindezek mellett orvosi eszközök vásárlására, a felelős állattartás elősegítésére is nyertünk forrást a Magyar Falu Program részeként, ezen kívül 6 millió forintból újulhattak meg a járdák, és egy, a település lakóinak életét jelentősen megkönnyítő falugondnoki buszt is vásárolhattunk, 15 millió forint értékben.

– folytatta a felsorolást Weisz Kornélia. 

 

A térfigyelő rendszer kiépítése szintén az elmúlt évek fontos fejlesztéseinek egyike – Leader pályázati támogatással valósította meg az önkormányzat: a kamerák az átmenő forgalmat figyelik Mágocs és Szászvár irányából, valamint Szárász felé a településről kifelé haladókat. A polgármesteri hivatal, valamint az általános iskola épületére kerültek fel a térfigyelők – utóbbiak a gyerekek védelmét és biztonságát is szolgálják. Mint Weisz Kornélia fogalmazott, a rendszer bővítését is fontolgatja az önkormányzat – ha nyílik rá pályázati lehetőség, a földesutakra vezető kisebb utcákba is telepítenének kamerákat, így azok az irányok is védettebbek lennének.  
Egyházaskozár a komlói kistérségi pályázatokban is sikerrel vett részt, és részesült támogatásból, valamint saját forrásból is valósított meg fejlesztéseket az önkormányzat: villámhárítóval szerelték fel az iskolát, és buszmegállók, járdák térkövezésére is futotta a falu saját költségvetéséből.  

 

A csapadékvíz elvezetése is megoldódott

Egyházaskozár önkormányzata a Terület- és Településfejlesztési Operatív Programban is sikerrel szerepelt – csapadékvízelvezető rendszer korszerűsítésére mintegy 30 millió forint támogatást nyertek, a tavaly megvalósult fejlesztés során 187 méter csapadékvíz csatorna újult meg. Mint Weisz Kornélia, a település polgármestere elmondta, a korábbi években már korszerűsített árokrendszernek a főútvonal mellett volt még egy régi terméskövekből kirakott, nem túl jó állapotban lévő szakasza, ahol a lerakódott hordalék sok gondot okozott, a meder tisztán tartása is rendkívül körülményesen volt csak megoldható. A 30 millió forintos támogatásnak köszönhetően azonban tavaly ezt a részt is rendbe tudták tenni, így mostanra a falu egészében megbízható az árokrendszer. 

A megvalósult projekt az élet- és vagyonbiztonságot, és elsősorban az épített környezet védelmét szolgálja – az elkészült műszaki megoldások biztonságosan elvezetik a településre hulló és összegyülekező csapadékvizeket. A falu belterületén a csapadékvíz hálózat fejlesztésével a vízkár veszélyeztetettség csökkent, emellett, lakossági szemléletformálási akció lebonyolításával, a környezettudatos és fenntartható csapadékvíz gazdálkodás köztudatba való átültetésére is kiemelt hangsúlyt helyeztek a projekt részeként.

 

Segítik a fiatalok letelepedését

A nagyjából 750 fő településen a fiatalok helyben tartása az egyik fő célkitűzés, és ennek érdekében különböző támogatási lehetőségeket kínál az önkormányzat. A letelepedést segítve, illetve a helyben maradást ösztönözve ingatlanokat vásároltak: két családi házat vett meg a település, majd azokat helyi, a jövőjüket is Egyházaskozáron tervező fiataloknak adták bérbe. A projekt rendkívül sikeresnek bizonyult: a két ingatlan közül az egyiket a beköltözők már meg is vásárolták. 
Weisz Kornélia polgármester kiemelte, alapvetően minden, a faluban önálló életet kezdő fiatalnak segít az önkormányzat: az egyszeri letelepedési támogatást minden olyan fiatal megkapja, aki a vonatkozó helyi rendeletben szereplő követelményeknek megfelel.
A polgármester hozzátette, a kormány családtámogatási rendszerének pozitív hatása Egyházaskozáron egyértelműen érezhető: míg öt évvel ezelőtt rengeteg eladó ingatlan volt a településen, addig mára ilyenből alig akad, és ha van, az is nagyon gyorsan gazdára talál.

Színes programok tarkítják a falu életét

A település civil élete rendkívül mozgalmas – Csángó Hagyományőrző Egyesület és a német nemzetiségi önkormányzat támogatásával és szoros kooperációjával Német Német Nemzetiségi Egyesület is működik Egyházaskozáron, ezen kívül a Sportegyesület, amely többek közt a helyi rendezvények alkalmával segíti az önkormányzatot. 
A település minden évben főzőversennyel egybekötött majálissal köszönti a májust – civil közösségek és baráti társaságok mérik ilyenkor a bográcsok mellett a tudásukat, ezen kívül játékos programok és sportrendezvények tarkítják a programot. 

 

Szintén hagyomány, hogy június elején gyereknapi pikniket rendeznek a Gyermeknap alkalmából, ahol a falu apraja-nagyja a játszótérre kitelepülve tölt el egy kellemes napot játékokkal, beszélgetéssel. Július második hétvégéjén pedig minden évben a Falunapot tartják. Ezeket az önkormányzati rendezvényeket egészítik ki saját programjaikkal a nemzetiségi egyesületek - a Csángó Hagyományőrző Egyesület például határon túliak találkozóját, és lakodalmas felvonulást is szervezett már a faluban.  

Az épületek állagmegóvása a cél

Jelentős számú ingatlannal rendelkezik az önkormányzat: idősek klubja, orvosi rendelő, védőnői szolgálat, általános iskola, annak tornaterme. Ezek, illetve a zöldterületek karban tartásával, ápolásával hat közmunkás foglalkozik. 
Mint Weisz Kornélia polgármester elmondta, a tető- és csatornafelújítások valamennyi önkormányzati épület esetében megvalósultak az elmúlt években, az ingatlanok nincsenek rossz állapotban. A jövőben elsősorban az állagmegóvások, amikre költenie kell majd a településnek. Az anyagi keretek azonban szűkösek, ezért elsősorban további pályázati lehetőségekben bíznak. 

A cél, hogy a meglévő épületeinket szépítsük, fejlesszük. és tegyük komfortosabbá.

– emelte ki a polgármester. Hiszen a szolgáltatások bővítésére nincs szükség – Egyházaskozáron minden, ami a lakosság számára szükséges, megtalálható, egészen a kicsi gyermekkorútól az idős korosztályhoz tartozókig. 
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában