Zümmögő veszélyek

2024.09.08. 11:34

Most a darazsak, néhány hét múlva a poloskák támadnak

Balikó Gergely

A rendkívül hosszúra nyúló és kifejezetten forró nyár, a megváltozó klíma a magától értetődő nehézségein túl is tartogat további kellemetlenségeket. Kullancs, szúnyog, darázs, egyes helyeken pedig a bögöly, az éghajlat-változásnak köszönhetően pedig új belépőként a kullancslégy. Borítékolható, hogy ez utóbbi, meglehetősen visszataszító kinézetű és igencsak fájdalmas csípésével nem ritkán komoly allergiás reakciót kiváltó rovarról sajnos fogunk még hallani a nem is olyan távoli jövőben. 

Az idei nyári forróság kedvezett a darazsaknak, a korán érkezett meleg, az erős és tartós kánikula elősegítette az elszaporodásukat. Siklóson például a gyermekrendelő féltetője alá költöztek be a közelmúltban a padlásdarazsak. E helyzetnek pedig a speciális mentők beavatkozása vetett véget. 

Az eset sajnos nem egyedi abban a tekintetben, hogy szakértők szerint az elmúlt években ugrásszerűen elszaporodtak a darazsak, és számuk sajnos folyamatosan nő. Sok esetben pedig rendkívül agresszívak: ahogy ételt látnak, egyből rárepülnek, megpróbálják megközelíteni. Ha pedig fenyegetve érzik magukat, támadnak. Tágabb összefüggésben ugyancsak aggodalomra ad okot, hogy a kertészetekben és a mezőgazdaságban is jelentős szerepet ellátó beporzó-méhek száma rendkívüli mértékben csökken. 

Úgy tűnik, mintha az időjárás összeesküdne az ember ellen. Hiába jön az enyhülés, aztán a hűvösebb idő, a mostani enyhe telek is mintha csak az ember számára kellemetlen rovaroknak kedveznének. Néhány hét és kezdődhet a hadakozás az ablakok körül a lakásba mindenáron bejutni igyekvő poloskákkal.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!