Hirdetés

2024.07.24. 15:38

4 magyar város, amit érdemes idén nyáron meglátogatni

A nyaralás sokaknak egyet jelent egy külföldi úttal. Persze egy idegen ország megismerése óriási élmény, mely szélesíti a látókörünket és lehetőséget teremt más kultúrák megismerésére, arról azonban ne feledkezzünk meg, hogy hazánk is rengeteg gyönyörű látnivalót tartalmaz. Az alábbiakban olyan magyar városokat gyűjtöttünk össze, melyeket mindenkinek érdemes idén nyáron felkeresni: mindegy, hogy csak egy hétvégét töltünk itt vagy hosszabb időre érkezünk, biztosan megtaláljuk a számunkra tökéletes programlehetőségeket.

PR cikk

Forrás: 123rf.com

1. Budapest

Magyarország fővárosa vitathatatlanul az egyik legizgalmasabb úticél az országban, ezért aki nem itt él, annak mindenképpen érdemes legalább egyszer eltöltenie néhány napot a  számtalan lenyűgöző látnivalót kínáló Budapesten. Kezdjük a városnézést a Kossuth téren, ahol megtekinthetjük a Parlament gyönyörű épületét – ide akkor is érdemes ellátogatni, ha csak kívülről csodáljuk meg az országházat. Sétáljunk egyet a Hősök terén, mely Budapest egyik legismertebb szimbóluma, majd látogassuk meg az innen néhány lépésre található Szépművészeti Múzeumot, esetleg töltsünk el néhány órát a Városligetben vagy a Fővárosi Állat- és Növénykertben

Ne hagyjuk ki a Budai Várat és a Gellért-hegyet sem, ha pedig elfáradtunk az egész napos sétában, fedezzük fel a város éttermeit, romkocsmáit és szórakozóhelyeit, de érdemes utánanézni az aktuális fesztiváloknak is, melyek a nyári időszakban folyamatosan követik egymást. Ha egy napot a fürdőzésre szánnánk, keressük fel a szecessziós Gellért fürdő medencéit, a Rudas gyógyfürdő vizes rituáléit, a Széchenyi fürdőt vagy éppen a Palatinust, melyek között mindenki megtalálja majd a számára tökéletes kikapcsolódást.

2. Pécs

Baranya vármegye székhelye rendkívül gazdag történelmi és kulturális örökséggel rendelkezik, nem véletlen tehát, hogy ez az egyik legnépszerűbb célpont a turisták számára. Pécs egyetemi város, így a pezsgő kulturális élet és a fiatalos hangulat teszi igazán vonzóvá. A város 2010-ben elnyerte az Európa Kulturális Fővárosa címet, ekkor a belvárosban jelentős felújítások történtek, így érdemes visszatérni annak is, aki korábban már járt a városban.

Talán a legismertebb pécsi látnivaló Gázi Kászim pasa dzsámija a város főterén, a Misina-tetőn található Tv-torony valamint a neoromán stílusban épült pécsi Szent Péter- és Szent Pál-székesegyház. Ha párunkkal érkezünk a városba, látogassunk el a Janus Pannonius utcában található lakatfalhoz, ahol a szerelmesek évtizedek óta helyezik el a nevükkel ellátott lakatokat. 

Ha Pécsen járunk, nem hagyhatjuk ki 2. századból származó ókeresztény sírkamrákat sem. A Cella Septichora Látogatóközpontban tekinthetőek meg a részben föld feletti, részben földbe mélyített felbecsülhetetlen értékű sírépületek, melyekhez hasonlót az országban sehol máshol nem láthatunk – de egész Európában is ritka kincseknek számítanak. 

Ha társaságban érkezünk, a kikapcsolódás garantált az állatkertben, a város éttermeiben és bárjaiban, de a fővárosban régóta népszerű szabadulószobák Pécsen is megtalálhatóak. A Zsolnay Kulturális Negyedben koncerteket, színházi előadásokat tekinthetünk meg, de nyáron gyakran fesztiválokon is részt vehetünk, ne hagyjuk ki ezt az élményt! 

3. Szeged

Az Alföld legnagyobb városa is azon helyek közé tartozik, melyet egyszer mindenkinek látnia kell. Minden évben a Dóm téren rendezik meg Szegedi Szabadtéri Játékokat, mely az ország egyik legnagyobb kulturális eseménye, akkor se csüggedjünk azonban, ha erre már nem tudtunk jegyet szerezni. A belvárosban található Széchenyi téren rendszeresek a különböző ünnepségek, vásárok és fesztiválok, de a növényzet, a szökőkutak és szobrok egy egyszerű sétát is különlegessé tesznek itt. 

Az elegáns, letisztult Dóm téren található Szegedi Dóm, más néven a Fogadalmi Templom az egyetlen XX. században épült székesegyház Magyarországon. Az építészeti stílusban a román, a gótikus, és a keleties-bizánci elemek keverednek, és az épületben található Közép-Európa egyik legnagyobb templomi orgonája. 

Ha a városban járunk, ne hagyjuk ki a neoklasszicista stílusban épült Közművelődési Palotát, mely a városi Móra Ferenc Múzeumnak ad otthont. Itt az író személyes tárgyaival berendezett emlékszoba mellett régészeti kiállítást, a szegedi mesterségeket bemutató néprajzi kiállítást, valamint egy állandó képzőművészeti gyűjteményt is megtekinthetünk. Töltsünk el egy napot a szegedi vadasparkban, mely egy gyönyörű erdős környezetben helyezkedik el, kialakítói pedig arra törekednek, hogy az állatok számára természetes életkörülményeket biztosítsanak.

4. Eger

Szintén kihagyhatatlan helyszín Eger, mely amellett, hogy híres történelmi városunk, ismert borvidék is, ahol a nyári időszakban számos fesztivál és kulturális rendezvény várja a látogatókat. A legismertebb látnivaló kétségkívül az Egri Vár, mely jelenleg múzeumként működik; itt állandó kiállításokon ismerhetjük meg a vár történetét, a középkori büntetési módokat vagy éppen a föld alatt található erődrendszert. 

Látogassuk meg Magyarország második legnagyobb templomát, az egri székesegyházat, a Széchenyi utcában található Egri Érseki Palotát, a Páduai Szent Antal-templomot és az Egri minaretet, majd pihenjük ki a nap fáradalmait a közel 200 borospincét számláló Szépasszonyvölgyben; ha így teszünk, biztosak lehetünk abban, hogy Egerben nem fogunk csalódni. 

Idén válasszuk Magyarországot

Kevés izgalmasabb dolog létezik annál, mint egy külföldi, idegen ország felfedezése, ha azonban szeretnénk megismerni a világot, miért ne kezdenénk saját otthonunkkal? Magyarországos számos gyönyörű és izgalmas város várja a látogatókat, melyek változatos programokat, látnivalókat és élményeket kínálnak. Ismerjük meg az egri hősök életét, vegyünk részt a Szegedi Szabadtéri Játékokon vagy próbáljunk ki, milyen hangulatos egy szabadulószoba Pécsen és meglátjuk, Magyarország városai mindenki számára kínálnak valami különlegességet.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában